Dostupni linkovi

Nema zavjere Brisela oko crnogorskog referenduma


Propisivanjem kvalifikovane referendumske većine od 55 odsto Evropska unija nije favorizovala nijednu stranu, ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa stručnjak u Institutu za bezbjednosne studije Evropske unije Džudi Bat, negirajući da je riječ o zavjeri kojom se želi osporiti suverenistička većina u Crnoj Gori. Bat učestvuje na Kran Montana Forumu koji se održava u hotelu „Maestral“ u Pržnom na kojem zvaničnici regionalnih i evropskih zemalja razmijenjuju stavove o Crnoj Gori u XXI vijeku.

BAT: Mislim da je Evropska unija pokušala da slijedeći preporuke Venecijanske komisije pronađe riješenje za većinu, uvećanu u odnosu na onu koju propisuje zakon. Postojeći zakon je dobar, ali je Venecijanska komisija preporučila nalaženje značajnije većine, kako bi se obezbijedio pristanak svih partija na rezultat. Postojala je opasnost da postojeći zakon dovede do opozicionog bojkota i nemogućnosti ratifikacije rezultata u parlamentu, što propisuje Ustav. Trebalo je postići konsenzus. Veliki dio dogovora je postignut, ali je bilo veoma teško odrediti cifru kvalifikovane većine kojom se ne bi dala prednost nijednoj partiji. Očigledno, sada su suverenisti razočarani. Na primjer, predsjednik Vujanović je predložio četrdeset posto plus jedan od ukupnog biračkog tijela. Po mom mišljenju glavni nedostatak takvog prijedloga je što ga opozicija ne bi prihvatila. Ja mislim da Evropska unija nije favorizovala jednu stranu. Pridobili su opoziciju za ovaj prijedlog što je veliki uspjeh, jer znači pretpostavku da referendumske rezultate prihvate sve stranke. Ali biće teško Vladi i suverenističkim partijama da dostignu propisani procenat. Ja ne misim da je nemoguće dostići pedesetpet posto. Ima mnogo dobrih razloga za nezavisnu Crnu Goru, tako da sada treba ubijediti onih dvedesetpet posto neopredjeljenih da glasaju za nezavisnost. Mislim da se kvalifikovanom većinom ne isključuje nezavisnost, iako se svakako ona „ne nudi na tanjiru“.

RSE: Šta će se desiti ako, na primjer, za nezavisnu Crnu Goru glasa 53 odsto građana?

BAT: Ako bude 53 procenta taj problem ćemo riješavati kada do njega dođe. Taj izbor će učiniti ovdašnji građani i partije. Nije posao Evropske unije da odredi ishod i, po mom mišljenju, njena pozicija je nautralna. Znam da mnogi ovdje misle da je riječ o zavjeri kako bi se porazila crnogorska nezavisnost, ali zapravo pedeset pet odsto od izašlih glasača je samo malo više od pedeset odsto. Nije to neka ogromna razlika. I Đukanović je rekao u petak: „Mi to možemo postići“. E, pa srećno mu u tome.

RSE: U svijetlu najavljenih pregovora o budućnosti Kosova što kažete skepticima koji cilj Evropske unije vide u kompenziranju Crne Gore za Kosovo?

BAT: Nikada nijesam čula da neko tako misli, izuzev na Balkanu. Niko u evropskim ministarstvima s kojima sam kontaktirala nema namjeru takve trampe, suprotno volji naroda. Ako građani Crne Gore odlučno glasaju za nezavisnost, Evropska unija im neće stajati na putu. Nama je zapravo svejedno kakav će ishod biti. Moje lično mišljenje, a znam da ga dijele mnogi u Uniji, jeste da je državna zajednica ozbiljan problem za regionalnu stabilnost, jer nije se pokazala funkcionalnom, a s obzirom na signale iz Beograda nije jasno ni kako bi se ta funkcionalnost mogla postići. Čini mi se zato da bi najbolji krus bio odlučna većina za crnogorsku nezavisnost, ali nije na meni ili Evropskoj uniji da to odlučimo.
XS
SM
MD
LG