Dostupni linkovi

Potvrđeno da je stigla ptičija gripa


Laboratorij Veterinarskog fakulteta u Sarajevu danas je potvrdio prisustvo virusa ptičije gripe serotip H5 u uzorcima uzetim od dva uginula labuda, pronađena nadomak Jajca. Uzorci su poslani u laboratorij Evropske unije u Velikoj Britaniji, a rezultati se očekuju za sedam do deset dana. U međuvremenu, BiH poduzela je sve preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa, kaže ministar vanjske trgovine BiH Dragan Doko:

“Odstrijeljeni su svi labudovi iz sumnjivog jata. Izvršena je dezinfekcija svih površina oko jezera, gdje su labudovi mogli doći u kontakt s obalom. Izvršen je popis imanja i peradi na zaraženom području - radi se o zoni od tri kilometra - a uporedo i edukacija stanovništva, te izvršene sve pripreme za dalje provođenje neškodljivog uklanjanja domaće peradi iz zaraženog područja.”

Direktor Ureda za veterinarstvo Jozo Bagarić najavio je da od sutra počinje eutanazija peradi na području gdje su pronađene zaražene ptice. Planirano je uništavanje oko 4.000 pernatih životinja. Prof dr. Abdulah Gagić, direktor referentne laboratorije koja je potvrdila postojanje virusa, kaže da opasnosti za ljude nema:

“Teško je vjerovati da će doći do infekcije ljudi. Tradicija peradarske proizvodnje u BiH je jedna evropska tradicija. Tu nema kohabitacije, tu nema suživota ptica, odnosno peradi i ljudi, kao što je slučaj u zemljama jugoistočne Azije.”

Građani su upozoreni da se drže van opasne zone gdje su pronađene zaražene životinje, a peradarima se preporučuje strogi oprez i prijava uredu za veterinarstvo kako bi se vršio nadzor. Stručnjaci napominju da ne postoji rizik od konzumiranja pilećeg mesa, jer je svo meso koje je na legalnom tržištu kontrolisano.
XS
SM
MD
LG