Dostupni linkovi

Dogovor konačno postignut?


Prema još nezvaničnim informacijama, dogovoren je neposredan izbor državnog Predsjedništva, koje bi činili predsjednik i dva potpredsjednika, s rotacijom na čelu ove institucije svakih 18 mjeseci. Dogovor su postigli lideri Srpske demokratske stranke (SDS), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Partije demokratskog progresa (PDP), Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH

Banjalučke “Nezavisne novine” objavile su danas nezvaničnu informaciju da je dogovoren i sastav dva doma državnog Parlamenta, te da u Zastupničkom domu ostane sadašnji način glasanja, po entitetima. List prenosi da će Dom naroda Parlamenta BiH imati 21. delegata, umjesto sadašnjih 15, i biće ukinut princip rotacije na čelu ovog doma. Broj poslanika u Zastupničkom domu biće povećan s 42 na 87.

Jedinu zvaničnu izjavu nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata dao je predsjednik SDA Sulejman Tihić, koji je samo kazao da se stiglo blizu konačnih rješenja za ustavne promjene. Tihić, međutim, nije želio reći šta su konkretno usaglasili predstavnici pet političkih partija, jer, kako je kazao, ništa nije dogovoreno dok se o tome ne izjasne lideri Stranke za BiH, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske narodne zajednice (HNZ), koji juče nisu bili na sastanku:

"Narednih dana i njiima ćemo prezentovati ono što smo danas dogovorili i tek kad se sa ovim strankama obave konsultacije, biće održan završni susret."

Lideri osam vodećih političkih stranaka BiH već su nekoliko puta održavali maratonske razgovore o ustavnim promjenama, od 20. novembra prošle do 17. januara ove godine, ali bez dogovora o ključnim pitanjima. Ranije su se dogovorili o proširenju Vijeća ministara BiH ministarstvima poljoprivrede, te nauke, tehnologije i zaštite okoline. Dogovoreno je i da na čelu Vijeća ministara BiH bude predsjednik, odnosno premijer BiH, te da se u Ustav ugrade mehanizmi za zaštitu ljudskih prava. Pregovori su u januaru propali zbog nepostizanja dogovora o Predsjedništvu, odnosno Parlamentu BiH.
XS
SM
MD
LG