Dostupni linkovi

Brisel traži ispunjenje obaveza do kraja meseca


Zadovoljan prvom rundom pregovora o stabilizaciji i asocijaciji, predsednik evropske komisije Žoze Manuel Barozo uveren je da će sporazum biti zaključen ove jeseni ukoliko se pregovori nastave na isti način i da proces neće biti ugrožen zbog nedovoljne saradnje sa Haškim tribunalom. Na pitanje da li postoji opasnost zamrzavanja pregovora kao što je to bio slučaj sa Hrvatskom, Barozo je podsetio da evropski komesar treba krajem februara da podnese ministrima inostranih poslova Evropske unije izveštaj o nivou saradnje.

“Hajde da na stvari gledamo pozitivno, hajde da se nadamo da ćemo moći da kažemo da Srbija u punoj meri sarađuje i naravno vreme je veoma važno za to.”

Potpredsednik Vlada Srbija Miroljub Labus preneo je novinarima da je sagovornicima iz Brisela predočio nove dokaze u vezi sa saradnjom sa Tribunalom ali da ne može da ih otkrije.

“Mi smo neke rokove probili tako da sada pričati o dodatnim rokovima prosto nema smisla. Znamo šta je Karla del Ponte izjavili da je februar taj rok. Nije bilo reči ni o kakvim specifičnim rokovima ali neke stvari se same od sebe nameću, to je narednih par nedelja.”

Nadam se da ću moći da predam pozitivniji izveštaj nego što je trenutno slučaj, izjavio je evropski komesar za proširenje Oli Ren, objašnjivši da ukoliko Srbija i Crna Gora ne dostigne punu saradnju sa Hagom ubrzo, to će imati negativne posledice po pregovore sa Evropskom unijom.

“Sada je na građanima i liderima Srbije i Crne Gore da odaberu između evropske budućnosti i nacionalističke prošlosti.”

Uoči sastanaka sa predsednikom i premijerom Srbije predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da će apelovati na njih da učestvuju na konstruktivan način u pregovorima o Kosovu.

“Razumećete da ne mogu sada vama da kažem sve što ću njima reći, ovo je veoma osetljivo pitanje, ali dobro je što ću moći ja čujem njih jer je za nas veoma važno da razumemo šta lideri ove zemlje misle o tome. Mi nećemo da prejudiciramo proces, mi verujemo da je cilj demokratsko Kosovo sa istinskom multikulturalnom prirodom. To je naš cilj.”
XS
SM
MD
LG