Dostupni linkovi

PODGORICA


Vladajuca koalicija i suverenisticki blok u Crnoj Gori odbacili su predlog Evropske Unije o 55 odsto glasova za uspeh referenduma, dok su opozicione stranke koje se zalazu za zajednicku drzavu prolongirale izjasnjavanje o ponudi Brisela, saznaje Radio Slobodna Evropa. Evropski posrednik za referendum Miroslav Lajcak obavio je u sredu u Podgorici seriju razgovora sa liderima vlasti i opozicije i predstavio im paket uslova Evropske Unije za odrzavanje referenduma.
Prema informacijama iz opozicije, Lajccak je predlozzio da referendum bude odrzzan 14. maja, te da na glasacckom listichu bude samo jedno referendumsko pitanje: "Da li ste da Crna Gora bude nezavisna drzzava sa punim medjunarodno-pravnim subjektivitetom?".
Lajccak je, prema nezvaniccnim informacijama, predlozzio i da bude zadrzzan cenzus koji podrazumeva da je za uspeh referenduma potreban izlazak visse od polovine ukupnog broja upisanih biracca. Uporedo sa referendumom, prema predlogu EU, bili bi odrzzani i redovni lokalni izbori u Crnoj Gori.
Crnogorski predsednik Filip Vujanovich ocenio je da predlog EU da za validnu referendumsku odluku glasa 55 odsto izasslih biracca - "ne posstuje jednaku vrednost glasa", ali je najavio da che konaccnu odluku o tome doneti Skupsstina Crne Gore. Vujanovich se zalozzio za najnizzi cenzus odluke od 41 odsto upisanog glasacckog tela, ssto bi bio najstrozzi normativni zahtev medjunarodnog zakonodavstva, navedeno je u saopsstenju.
Predsednik crnogorske skupsstine Ranko Krivokapich izjavio je tokom susreta sa predsedavajuchim OEBS-a Karelom de Guhtom, da su neprihvatljiva bilo kakva ressenja koja bi pravila vesstaccku vechinu za odluku na referendumu u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG