Dostupni linkovi

Mandatar Dodik skoro formirao kabinet


Dodik je, u skladu sa Ustavom i zakonima, izvršio konsultacije sa parlamentarnim strankama, sindikatima, nevladinim organizacijama i udruženjima građana i spreman je da pred Narodnom skupštinom iznese prijedlog programa i sastav nove vlade, navodi se u saopštenju iz Dodikovog kabineta.

Nova vlada gotovo je formirana i ima podršku potrebnog broja poslanika u parlamentu RS, kaže Dodik. On očekuje da bi sjednica entitetskog parlamenta mogla biti zakazana između 20. i 25. februara.Većina imena kandidata za ministre u Dodikovom kabinetu već su poznata:

“Ono što je poznato već to je činjenica da će ministar finansija iz SNSD-a biti gospodin Aco Džombić, koji je sada zamjenik generalnog direktora Nove banke Bijeljina, ministar lokalne uprave i samouprave gospodin Nebojša Radmanović, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović iz DNS-a, Milan Jović, direktor Rafinerije, biće ministar privrede i energetike, ministar za zdravstvo biće profesor doktor Ranko Škrbić, profesor na Banajalučkom univerzitetu, i Omer Branković iz SDA će biti u jednom od ministarstava - ostalo je to da precizirmo u kojem. Uglavnom, što se tiče podrške, uopšte nije sporna.”

Partija demokratskog progresa dobiće tri ministarska mjesta. To će, najvjerovatnije, biti ministarstva poljoprivrede, obrazovanja i ministarstvo bez portfelja koje bi trebalo prerasti u ministarstvo za porodicu, sport i omladinu, rekao nam je direktora Direkcije PDP-a, Igor Crnadak:

“Što se tiče personalnih rješenja, mi smo imali jednu raspravu o tome na našem predsjedništvu. Trenutno nemamo nekakvih konkretnih prijedloga. Ja u ovom momentu ne bih govorio o eventulano nekim kandidatima između kojih bi se trebalo odlučivati. Potvrdiću jedino ono što se jeste pojavilo u medijima - da postoji prijedlog za gospodina Borenovića kao ministra omladine i sporta, u čemu je dobio podršku od našeg savjeta mladih. To je otprilike ono što u ovom trenutku vam mogu reći.”

Dogovor sa Socijaldemokratskom partijom BiH, koja bi trebala dobiti dva ministarska mjesta, još nije postignut. Ovo nam je potvrdio i poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini Slobodan Popović:

“Mi insistiramo da to budu Srbin i Bošnjak, i to je naša prva stepenica koju moramo preći da bismo o bilo čemu dalje razgovarali. Principijelno smo to dogovorili prošle nedjelje s mandatarom i sad je ostalo da to operacionaliziramo zato što ima nekih tehničkih problema - zbog drugih, a ne zbog SDP-a i SNSD-a.”

Prema Dodikovim riječima, nepoznato je i ko će sjediti u fotelji ministra unutrašnjih poslova:

“Ministar unutrašnjih poslova neko iz SNSD-a. Još uvijek nisam precizirao ime. Moramo pažljivo izabrati. Na tom mjestu se lomi sva priča o uspješnosti buduće vlade.”

Na prvoj sjednici parlamenta, pored izbora vlade, biće izabran i novi predsjednik parlamenta RS, najavio je Dodik:

“Prije izbora vlade, mi ćemo predložiti smjenu predsjednika Narodne skupštine i predlažemo da gospodin Igor Radojčić bude predsjednik Narodne skupštine. I to su podržali svi oni koji podržavaju koncept vlade, tako da i za to ima većina.”

Ukoliko konstitutivna sjednica bude zakazana u što kraćem roku, Dodik planira da do kraja februara zakaže još jednu sjednicu, na kojoj bi bio predložen entitetski budžet za ovu godinu.
XS
SM
MD
LG