Dostupni linkovi

Poseta u cilju smirivanja uzavrele političke atmosfere


Izaslanik Evropske unije za pregovore o budućem statusu Kosova Štefan Lene izjavio je da se kosovski Albanci u većini zalažu za nezavisnost pokrajine ali da među njima ima spremnosti na ustupke tokom pregovora, saopštio je Koordinacioni centar za Kosovo, nakon razgovora predsednice tog tela Sande Rašković-Ivić i izaslanika Evropske unije za pregovore o budućem statusu Kosova. Kod kosovskih Albanaca postoje dve solucije mogućeg rešenja budućeg statusa Kosova. Prvi je nezavisnost, a drugi spremnost na ustupke u pregovaračkom procesu. Žao mi je što moram ovde to da kažem, ali kod Albanaca preovlađuje pristup koji podrazumeva punu nezavisnost Kosova, rekao je Lene. Istovremeno, Sanda Rašković-Ivić prenela predstavniku Evropske unije stav da se do rešenja može doći samo kompromisom a nikako isključivim stavovima, navodi se u saopštenju Koordinaciong centra za Kosovo.

Ostaje činjenica da je izjava političkog direktora Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije Džona Sojersa da je stav Kontakt grupe da Kosovo treba da dobije nezavisnost ustalasala ovdašnju političku javnost. Savetnik predsednika Srbije za Kosovo Leon Koen smatra, međutim, da Sojersov stav u ključnim tačkama ne deli većina članica Kontakt grupe.

“To je sasvim jasno, rekao bih, za Rusiju posebno posle izjave ruskog predsednika Vladimira Putina. Kad je reč i o nekim drugim zemljama članicama Kontakt grupe, pre svega Nemačkoj, Italiji i Francuskoj, ne bi se moglo reći da i u svim ključnim tačkama njihovo gledište u ovom trenutku indetnično sa gledištem Velike Britanije.”

Kontakt grupa se složila oko osnovnih principa kada je reč o statusu Kosova ali su pojedine države zadržale pravo da po pojedinim pitanjima nastupaju samostalno i u tom kontekstu treba rezumeti i istup ruskog predsednika Vladimira Putina i političkog direktora Forin ofisa Džona Sojersa, kaže za naš program kooridinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

“U suštini moramo da znamo da niko od članova Kontakt grupe nema drastično izdvojene stavove. Dakle i ovo što je britanski Forin ofis predstavio jeste deo stavova Kontakt grupe. Beograd bi sad trebalo malo pripremljenije da reaguje na ovo što se zove saopštavanja poslednjih stavova a ne da ide jednostavno fatalistički od oduševljenja do razočaranja.”

Kada je u pitanju poseta predstavnika Evropske unije Štefana Lenea, Janjić smatra da njegov dolazak ima, između ostalog, za cilj relaksiranje uzavrele političke atmosfere u Beogradu i Prištini i podvlači:

“Što se tiče Lenea on i po svojoj funkciji dolazi zapravo da pokuša da uradi ono što je glavni zajednički dogovor Kontakt grupe to je da se obe strane motivišu da što pre sednu za pregovarački sto.”

Prema mišljenju Leona Koena ključno pitanje ovog trenutka je da li će uopšte doći do direktnih pregovora Prištine i Beograda.

Albanci izbegavaju da dođu za sto sa ovim ili onim izgovorom. Očekivanje u Beogradu je da će ipak ta igra odugovlačanja prestati i da će umesto pritisaka na Beograd doći vreme pregovora kada će moći racionalno da se potraži neko kompromisno rešenje za pregovaračkim stolom.”

Štefan Lene razgovarao je i sa potpredsednikom republičke vlade Miroljubom Labusom, a kako se navodi u saopštenju oni su razmotrili pitanje uticaja pregovora o budućem statusu Kosova na održivi ekonomski razvoj u regionu i rešavanje spoljnog duga Kosova. Interesantno je da prema informacijama kojima raspolažemo nije došlo do susreta predstavnika Evropske unije i premijera Srbije Vojislava Koštunice koji se sreo sa presedavajućim Evropskog okruglog stola Demetreom Daskalopulosom. Istovremeno, predsednik državne zajednice Svetozar Marović razgovarao je sa Štefanom Leneom o uslovima za sprovođenje referenduma o državnom statusu Crne Gore.
XS
SM
MD
LG