Dostupni linkovi

Protesti i u Sarajevu


“ La illahe illallah! Tekbir! Allahu ekber!”

“Slušajte sad! Sad ćemo stati ovdje pred ambasadu i molit ćemo dragog Allaha da nam pomogne...”

Oko hiljadu građana BiH na ovaj je način izražavalo svoj protest ispred ambasada Norveške, Francuske i Danske, u Sarajevu, protiv uvredljivih karikatura poslanika Muhammeda, objavljenih u štampi ovih zemalja. Ahmed Hajdarević, jedan od predvodnika protesta, kaže da je došao braniti čast svog poslanika:

“Oni koji su svi prokleli Muhammeda a.s. će odgovarati za svoja djela. Ja molim Allaha dragog, uzvišenog, dželle šanuhu, da nam svima pomogne da strpamo dušmane pod noge. Tekbir!”

“Allahu ekber!”

Salih Begović, predsjednik organizacionog odbora protestnog skupa, uručio je ambasadama Norveške, Danske i Francuske dokument u kome se traži izvinjenje za objavljivanje uvredljivih karikatura u štampi:

“Da poštujemo sve poslanike i da tražimo od njih da ne vrijeđaju našeg poslanika Muhammeda a. s., da se od organizacije islamske konferencije traži da se obrati Generalnoj skupštini UN-a sa zahtjevom da se oštro osude ova djela koja se pojavljuju, što je, izgleda, je postao modernizam u Evropi, i da se zaustavi omalovažavanje i vrijeđanje muslimana.”

Demonstranti su nosili plakate sa natpisima poput “Uvreda poslanika je uvreda ljudskosti i morala”, te “Da li ljudska prava znače tajne zatvore i zatvaranje nevinih ljudi.”

Glas iz mase: Ko su teroristi?

Masa: Buš!

Glas iz mase: A ko su njihove sluge?

Masa: Oni koji ih čuvaju.

Nedavni neredi u Parizu i današnji protesti muslimana u svijetu i BiH, smatra profesor Zdravko Grebo, zapravo su simptom problema koji se gura pod tepih izazivajući revolt, a glasi:

“Sukob novog svjetskog poretka, koji naravno simbolizira www bush, i islama kao novog protivnika. Komunista više nema, pa šta ćemo?”

Fra Mile Babić vjeruje kako se ovi problemi mogu riješiti dijalogom:

“Pojava karikatura je sekularni fundamentalizam, znači fundametalizam u ime uma i u ime znanosti. A ovo religijsko nasilje je isto fundamentalizam. Znači, imamo dva apsolutizma, dva fundamentalizma, a problem se može riješiti dijalogom, a dijalog je moguć samo ako se prizna razlika između religije uma i znanosti i religije.”

Poglavar Islamske zajednice u BiH reisul-ulema Mustafa efendija Cerić osudio je u utorak karikature objavljene u zapadnoevropskim medijima i primio izvinjenja danskih i norveških vlada. Muslimanima u BiH reis je poručio da odbrana poslanikova imena nije u galami i nasilju, već u miru i povjerenju među ljudima. Ograđujući se od protesta, Cerić je rekao:

“Pozivam muslimane u BiH da vjeruju Islamskoj zajednici i da sa protestom koji mi izražavamo - da im to bude dovoljno.”

Demonstranti su danas, uglavnom, ispoštovali reisov poziv na mirna okupljanja. MUP Kantona Sarajevo je, prema riječima portparola Jusufa Zornića, zabilježio incident koji se dogodio pred ambasadom Kraljevine Norveške:

“Zapaljene su četiri papirnate zastave, zastava Hrvatske, Norveške, Danske i Francuske, dimenzija 100x50 cm.”

Na mirno iskazivanje nezadovoljstva pred ambasadama, u ime kolektivnog šefa države, pozvao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović.
XS
SM
MD
LG