Dostupni linkovi

Napad na prostorije "Prosvjete"


Tri razbijena prozora, šteta oko tri i po tisuće kuna, odnosno petstotinjak eura, počinitelji zasada nepoznati, kazao je za Radio Slobodna Evropa generalni sekretar Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Rade Dragojević:

„Međutim, svakako, šteta je ogromna. Nakon završene istrage, rukovodstvo će odlučiti na koji način se zaštiti od ovakvog tipa vandalizma. Sigurno je da ćemo, između ostalog, zatražiti i premanentno policijsko dežurstvo ispred zgrade.“

Radi se o prostorijama u visokom prizemlju u zgradi u vlasništvu izdavačkog poduzeća „Prosvjeta“ u najstrožem centru Zagreba, u Berislavićevoj ulici. Ovo je unazad dvije godine prvi takav napad u Zagrebu, međutim, prostorije splitskog pododbora „Prosvjete“ bile su posljednjih mjeseci prošle godine napadnute čak četiri puta, podsjeća Dragojević:

„Tri puta su razbijani prozori, a jedanput je provaljeno u prostorije i zapaljeni su dijelovi interijera, knjige, stolovi i uništena su dva kompjutera.“

U Hrvatskoj je u prošloj godini zabilježeno pedesetak – po ocjeni srpskih nevladinih organizacija – etnički motiviranih incidenata i napada na osobe ili imovinu.
XS
SM
MD
LG