Dostupni linkovi

Bojkot se prekida kada odluči Beograd


Dosadašnje angažovanje organa vlasti u Beogradu, UNMIK-a i institucija Kosova u rešavanju svakodnevnih problema srpske zajednice nije dalo konkretne rezultate, ocenjuju pojedini predstavnici kosovskih Srba. Kako se poslednjih dana srpska zajednica suočava sa mnogim problemima, kao sto su isključenja struje, telefonskih linija, loše vodosnabdevanje, postavlja se pitanje: šta se radi na njihovom rešavanju? Zbog takvih problema odgovornost treba da preuzmu politički predstavnici Srba, kaže Oliver Ivanović, šef Srpske liste za Kosovo i Metohiju, koja bojkotoje rad kosovskih institucija:

“To je naša nesreća što nismo u institucijama jer bi u tom slučaju za sve pa i za običnog čoveka bilo jasno da je Srpska lista ta koja treba da ima i najveće obaveze, ali i najveća prava i odgovornosti u pogledu rešavanja svih problema Srba na Kosovu. Pravo države Srbije, a i odgovornost i obaveza, jeste da pomogne u tome.”

Prema oceni Rade Trajković, iz Srpskog nacionalnog veca (SNV) centralnog Kosova, velika je odgovornost kosovskih vlasti, koje optužuje za nastavak kršenja ljudskih prava srpskoj zajednici. Ona smatra da je u cilju rešenja problema neophodna šira međunarodna reakcija:

“Mi smo kao narod izgubili pravo na život, pravo na slobodu i sva prava koja je Evropa odavno prevazišla. Sada se nalazimo u poziciji ugoženosti osnovnih ljudskih prava i taj problem prevazilazi više i lokalnu mogućnost rešavanja tih problema.”

U posleratnom periodu problemi su se gomilali, a danas mnogi kažu da stanje eskalira. Srbi ne plaćaju račune za utrošenu struju, a ni za vodu, dok se i dalje koriste telefonske linije Telekoma Srbije, a ne Telekoma Kosova. Ali sa konsolidovanjem institucija na svim nivoima, plaćanje dugova se više ne može izbeći. Oliver Ivanović ocenjuje kako je očigledno da sadašnji pristup rešavanju problema nije dobar:

“Očito je da je način na koji se do sada pokušavao resiti problem struje, telefona, nije dobar, naprotiv on izaziva kontrareakcije i u UNMIK-u a pogotovu u privremenim institucijama, gde su Albanci većina i mislim da taj put ne daje dobre rezultate.”

Prema rečima Rade Trajković, problemi Srba se mogu rešavati u saradnji Beograda, UNMIK-a i kosovskih vlasti:

“Normalno da smo mi žrtve jedne nekomunikacije i jednog odijanja saradnje između Beograda, lidera Albanaca sa Kosova i UNMIK-a i mislim da se rešenje upravo nalazi u toj komunikaciji.”

Da bi lideri kosovskih Srba mogli da rešavaju svakodnevne životne probleme i štite interese srpske zajednice potrebno je da se uključe u rad institucija Kosova. To je i bila poruka generalnog sekretara UN Kofija Anana u nedavno objavljenom izveštaju o stanju na Kosovu. Trajković kaže da Srbi mogu ući u kosovske institucije samo ako im se omogući da aktivno utiču:

“Svakako da sam pristalica saradnje unutar institucija, ali samo do momenta dok te institucije ne rade protiv onih koji su glasali za mene.”

Prema rečima Olivera Ivanovića, bojkot institucija će se prekinuti kada to odluči Beograd:

“To zavisi od Vlade Srbije, ona mora shvatiti ovo što govorim, ona mora da shvati da dosadašnji način delovanja i rešavanja problema nije proizveo mnogo dobroga, naprotiv, proizveo je kontraefekat. Mi smo izabrani, iako sa vrlo malim brojem glasova, otvoreni smo za saradnju, pružamo sve svoje mogućnosti, usluge da pomognemo ovom narodu ovde, ali nam je u tome neophodna pomoć Srbije.”
XS
SM
MD
LG