Dostupni linkovi

Rešenje statusa se ne može odlagati


Specijalni američki izaslanik za pitanje statusa Kosova Frenk Vizner preneo je vlastima Prištine i Beograda tri glavne poruke – razgovori o statusu treba da se završe tokom ove godine, Kosovo treba da bude multietničko, a međunarodna zajednica će garantovati rezultate pregovora o statusu. Ambasador Vizner je u Prištini razgovarao sa članovima pregovaračkog tima i predstavnicima nesrpskih manjina, kojima je, kao i vlastima u Beogradu, preneo da je sada pravo vreme za definisanje konačnog statusa Kosova:

“Vraćam se sa ubeđenjem da je ovo pravi trenutak i da je važno da se pregovori moraju okončati što je pre moguće, u ovoj godini.”

Ambasador Vizner je istakao da odlaganje rešavanja statusa ne služim ničijem interesu. Na Kosovu se, rekao je Vizner, mora izgraditi multietničko društvo, da sve zajednice uživaju sva prava, da se moraju garantovati zaštita imovine i kulturnih spomenika. Američki zvaničnik je istakao da je međunarodna zajednica odgovorna da osigura uspešno okončanje pregovora:

“Blisko ćemo sarađivati i aktivno ćemo biti uključeni u sve buduće faze razgovora o statusu.”

Vizner ističe da su ovakve poruke sada dobro poznate i Kosovu i Srbiji. Članovi pregovaračkog tima Kosova izrazili su zadovoljstvo sastankom sa američkim izaslanikom. Predsednik Skupšptine Kosova Nedžat Daci kaže da politički predstavnici pregovore nastavljaju ujedinjeni:

“Delegacija Kosova će nastaviti započet posao. Sada, kada sa nama više nije predsednik Rugova, imamo velike obaveze prema narodu, a naše jedinstvo u nijednom trenutku nije bilo ugroženo.”

Predsednik opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Tači ističe da pregovarački tim radi na stvaranju puta za rešenje statusa na osnovu volje naroda:

“Kao politički predstavnici Kosova imamo odgovornost da izgradimo nezavisnu i suverenu državu i sačuvamo partnerstvo sa Vašingtonom.”

Inače, prema ranijim najavama, 20. februara bi trebalo da počnu razgovori predstavnika Kosova i Srbije o decentralizaciji, što će biti prva tema u pregovaračkom procesu.
XS
SM
MD
LG