Dostupni linkovi

Đurić protiv Dodika


Predsjednik RS-a, Dragan Čavić, u petak će završiti razgovore sa parlamentarnim političkim strankama oko mogućeg kandidata za mandatara. U ovom trenutku postoje dva kandidata za mandatara koja imaju izvjesnu mogućnost da formiraju novu vladu RS-a i obezbijede skupštinsku većinu za njeno funkcionisanje. To su Neđo Đurić, poslanik u Narodnoj skupštini RS, i Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, takođe poslanik u Narodnoj skupštini, saopšteno je iz kabineta predsjednika Čavića.

Narodna skupština RS-a 26. januara izglasala je nepovjerenje vladi Pere Bukejlovića. Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Krstan Simić, uvjeren je da će njegov šef biti imenovan za mandatara:

“Očekujemo da će u Ustavom predviđenom roku, predsjednik Republike objaviti izbor Milorada Dodika.”

Dodik kao kandidat za mandatara sigurno ima podršku 40 poslanika u Narodnoj skupštini RS-a. Predsjednik poslaničkog kluba SDP-a BiH i Nove hrvatske inicijative, Zekerijah Osmić:

“Socijaldemokratska partija i Nova hrvatska inicijativa su dale svoje potpise, dakle četiri poslanika su dala svoje potpise za mandatara Milorada Dodika. Podržavamo da dosadašnja najjača opoziciona partija, odnosno njen kandidat bude budući mandatar i naravno za to ćemo, ako za to bude došlo vrijeme, i glasati.”

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije, Adil Osmanović:

“Ostajemo principijelni pri onome što su naši poslanici u Narodnoj skupštini RS-a dali potpis - da budući mandatar bude iz Saveza nezavisnih socijaledmokrata, odnosno Milorad Dodik. Ostajemo pri tome.”

Podršku Dodiku kao mandataru daće i devet poslanika Partije demokratskog progresa, kaže generalni sekretar PDP-a, Nevenka Trifković:

“Od nas je zatražena podrška za tako nešto i mi ćemo je pružiti personalnom rješenju koji predlaže SNSD - gospodinu Miloradu Dodiku.”

Drugog kandidata, Neđu Đurića, koga je predložio novoformirani parlamentarni blok sa deset poslanika u Narodnoj skupštini, spremni su podržati poslanici Srpske demokratske stranke i Srpske radikalne stranke. Zamjenik predsjednika SDS-a, Mladen Bosić:

“Mi ne isključujemo ni mogućnost da podržimo, recimo, Đurića, ali nećemo podržati one koji su rušili ovu vladu.”

Predsjednik Srpske radikalne stranke, Milanko Mihaljica:

“Mi smatramo da za nas nije prihvatljivo da SDA, SDP i Stranka za BiH određuju i biraju mandatara i dovode predsjednika RS-a u poziciju da uopšte razmišlja da za mandatara imenuje nekoga čiji je, u suštini, prijedlog pomenutih stranaka.”

S obzirom na stav svih parlamentarnih stranaka, pa i predsjednika Čavića, da se što prije treba prevazići institucionalna kriza u RS-u, ime mandatara moglo bi se znati i prije isteka predviđenog roka.
XS
SM
MD
LG