Dostupni linkovi

Status Kosova je moguće rešiti ove godine


Iako je zbog smrti predsednika Ibrahima Rugove došlo do usporavanja procesa, uz aktivno učešće svih strana rešenje statusa Kosova je moguće u 2006. godini. To je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa izjavio Filip Goldberg, šef kancelarije SAD u Prištini. Goldberg je naglasio da će za konačno rešenje statusa, za koje se zalaže većina na Kosovu, biti potreban kompromis.

Arbana VIDISHIQI (Priredila: Anamari REPIC)

SAD su zainteresovane da se razgovori o konačnom statusu Kosova odvijaju što je brže moguće, kako bi se došlo do rešenja, izjavio je za Radio Slobodna Evropa šef američke kancelarije, Filip Goldberg, ističući kako je u tom procesu neophodno angažovanje svih strana, a posebno Prištine:

“Nakon smrti predsednika Rugove došlo je malog kašnjenja, što je razumjivo iz poštovanja prema njemu. Verujemo da će pregovarački tim opet početi da radi, moraće da donosi teške odluke, kao kompromis iz Prištine, Beograda, a sve uz aktivno međunarodno učešće. Stoga verujem da je rešenje, kako je rekla Kontakt grupa, moguće u 2006. godini.”

Goldberg je naglasio da je saopštenje Kontakt grupe veoma važno jer je doneto na ministarstkom nivou. On kaže da je međunarodna zajednica izrazila podršku specijalnom izaslaniku UN Martiju Ahtisariju da radi na pronalaženju rešenja. Filip Golberg je izrazio uverenje da je ekipa Prištine spremna za pregovore koji treba da počnu krajem februara u Beču, te da je Politička grupa napravila dobar polazni Dokument o decentralizaciji. Taj proces je ključan za unapređenje zivota manjina, što će prema oceni Goldberga biti važno u procesu određivanja statusa:

“Glavno pitanje je šta radi i oseća većina, 90 odsto stanovnika, o životu sa manjinama, koje treba da imaju sva prava. Pregovarački tim Prištine se mora baviti tim pitanjima, koja će biti u centru pažnje, jer međunarodna zajednica nadgleda Kosovo više od šest godina i to će nastaviti sve do rešenja statusa.”

Goldberg naglašava da se situacija treba unaprediti kako bi sve manjine mogle slobodno da žive. Prema njegovoj oceni, politička situacija posle smrti Rugove je stabilna i sada se njegova partija, DSK, nalazi u fazi izbora kandidata za predsednika. Na pitanje - koliko smatra da je Fatmir Sejdiu kao kandidat prihvatljiv kao koncesualni predsednik, o čemu se poslednjih dana govori - Goldberg odgovara da novog predsednika moraju svi poštovati, ne samo najveća partija već i celokupno društvo i opozicija:

“Smatram da je gospodin Sejdiu upravo takav, jer to pokazuju reakcije koje sam video u medijima i čuo od političara. Stoga verujem da on odgovara opisu koncensualnog predsednika.”

Goldberg ističe i da novi predsednik treba da ujedini ljude, posebno sada kada se razgovara o statusu. Šef američke kancelarije je naglasio da će za konačno rešenje statusa biti potreban kompromis:

“Mislim da bi predsednik Rugova želeo da proces napreduje. Njegov životni projekat je bio da se dođe do odluke o statusu Kosova, a svi znamo kakav je on status želeo. Ali, za to je potreban kompromis i puno posla.”
XS
SM
MD
LG