Dostupni linkovi

PODGORICA


Predsednik Crne Gore Filip Vujanovich kazao je izaslaniku visokog predstavnika EU za referendum Miroslavu Lajccaku da je u cilju "brzog i izvesnog" dogovora vlasti i opozicije "spreman" da zakazze novu vanrednu sednicu Skupsstine Crne Gore na kojoj bi se utvrdio datum referenduma i referendumsko pitanje.
Sednica skupsstine je na Vujanoviccev zahtev prvobitno zakazana za 7. februar.
Timovi vlasti i opozicije, uz posredovanje EU nastavili su u utorak usaglassavanje uslova za odrzzavanje referenduma.
Bilo je recci o takozvanim lakssim pitanjima kaoss to su biraccki spiskovi, mediji, finansiranje kampanje i monitoring glasanja. Pitanja vechine, datuma odrzzavanja referenduma i sadrzzaj tog pitanja oznaccena su kao tezza i ostavljena su za kasnije faze dogovora. Lajccak je ranije saopsstio da ga ne obavezuje sednica zakazana za 7. februar, kao i da je malo verovatno da che se do tog datuma zavrssiti pregovori vlasti i opozicije i postichi kompromis.
Crnogorska opozicija ocenila je ranije da je zakazivanje sednice za 7. februar jednostrani ccin i da predstavlja opstrukciju pregovora.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG