Dostupni linkovi

Narastajući politički apetiti


Šta je suština stava sa kojim nastupa Marko Jaksić, jedan od članova pregovaračkog tima za Kosovo, kada kritikujući Vuka Draškovića najavljuje čak i mogučnost vlastitog napuštanja pregovaračkog tima:

“Mislim da je suština cele priče i da tako kažem celog spora, o onome o čemu ja razmišljam ozbiljno a to je da napustim pregovarački tim, pre svega pojedini stavovi i ne samo stavovi nego i nastupi ministra spoljnih poslova, stavovi koji nisu verifikovani nigde, znači ni u okviru pregovaračkog tima, čak naprotiv. Stavovi u okviru pregovaračkog tima glase da Srbija treba i mora da ima suverenitet nad Kosovom, za razliku od ministra koji otprilike to negira i smatra da Srbija ne sme i ne treba da ima suverenitet na prostoru Kosova i Metohije.”

Dr Marko Jakšić, inače član Demokratske stranke Srbije, spada u red kosovskih Srba koji su često imali izdvojeno mišljenje i nije se ustručavao da ga iznese. Ipak, nejasno je koliko su u ovom trenutku Jakšićeve najave napuštanja pregovaračkog tima plod ubeđenja, a koliko političkih neslaganja unutar samog srpskog pregovaračkog tima o kojima se dosta špekuliše u Beogradu. Marka Jakšića pitamo da li smatra da Vuk Drašković ima rđave namere ili samo iznosi faktičko stanje kakvo jeste:

“Kada idete na pojedine pregovore vi nikada ne krećete od minimuma i, znači vi nikada unapred ne dajete protivniku sve. Mislim to je neko stanje koje, nažalost, jako škodi ako to kaže ministar spoljnih poslova.”

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose i poznavalac prilika oko pregovora, ove nove momente tumači kao posledicu odnosa unutar samog pregovaračkog tima, bez obzira na to ko se za kakav status Kosova zalaže:

“Uobičajeno je da se u politici koriste i najave ostavki pa i sama ostavke da bi se ojačala pozicija jedne grupe, jednog čoveka, jednog stava. Dakle, mislim da upozorenje Marka Jakšića treba shvatiti pre svega kao njegov pritisak da se raščiste neke stavari. E, sad, šta nam još to kaže? To nam kaže da unutar pregovaračkog tima zapravo ne postoji jedna redovna komunikacija.”

Problem je u suštini u samom pregovaračkom timu kaže Dušan Janjić i objašnjava:

“Dakle, naši političari su nekako navikli da se izjašnjavaju, prepiru, pa kao što vidimo i da podnose ostavke pre početka rada oko pitanja za koje ih ama baš niko ništa ne pita. E, sad, šta u stvari to može da znači? To može da znači ovu prvu stvar što sam rekao da nema dovoljno unutrašnje demokratije, demokratičnosti, razmene mišljenja i poverenja, drugo da oni još nisu ušli punom parom u rad tako da se ne vide, svi članovi tima ne vide šta je ukupna slika, treće, da oni nisu napravli čak ono što su morali. Ako kažete više od autonomije manje od nezavisnosti vi ste obavezni da napravite simulaciju svih mogućih varijanti. Evo, konkreno, ministar Drašković dosad je promovisao tri modela unutar istog slogana. Sve su to legitimne opcije, sve one dolaze pod ovu, da kažemo krilaticu, kao što i dolazi viđenje Marka Jakšića, dakle visoka autonomija Kosova unutar koje postoji visoka autonomija srpske zajednice i srpskih opština. Kratko rečeno, ovo nam kaže da pregovarački tim bi morao da razmisli o prvoj stvari, unutrašnji sastav, prviše je ljudi koji su isključivo fokusirani na politiku i ideologiju, a da pri tome imaju realno ograničeno znanje o metodologiji, da kažemo komunikaciji s javnošću i pretvaranja ideoloških stavova u pragmatične pozicije za pregovaranje.”

Ako ovome dodamo da pregovarački tim za Kosovo još nema čak ni svog portparola a obećali su da će ga imati, vidi se da u tom timu mnogo toga ne štima.
XS
SM
MD
LG