Dostupni linkovi

Pregovori o statusu se nastavljaju


Nakon što su prisustvovali sahrani predsednika Rugove, članovi američke delegacije, koju je odredio predsednik Džordž Buš, razgovarali su sa pregovaračkim timom Prištine o daljim koracima za nastavak pregovaračkog procesa. Sekretar za stanovanje i urbani razvoj Alfonso Džekson izjavio je kako je dobio obećanje da će se procesi nastaviti:

“Nastavićemo da radimo sa narodom Kosova kako bismo pronašli miroljubivo rešenje koje će značiti zaštitu ljudskih prava svih građana”.

Džekson je najavio da će narednih nedelja ambasador Frank Vizner raditi sa kosovskim liderima kako bi se procesi pokrenuli napred. Specijalni američki izaslanik u pregovorima o statusu Vizner rekao je kako je Kosovu preneta poruka američkog predsednika:

“Želim da vas uverim kako smo mi i vlada veoma posvećeni tome da se pregovori nastave i da se brzo dođe do zaključka.”

Kosovski lideri su izrazili zahvalnost američkim predstavnicima na iskazanoj podršci. Oni su američkoj delegaciji preneli uveravanja da procesi neće kasniti. Predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci izjavio je da će kosovski pregovarački tim finalizovati ono što je pokojni predsednik Rugova započeo:

“U interesu je i Kosova i regiona da se finalizuje ono što smo pre dvadeset godina započeli sa predsednikom Rugovom. Mi ćemo jedinstveno finalizovati nezavisnost. To je amanet presednika Rugove i od toga nećemo odstupiti.”

Premijer Kosova Bajram Kosumi izjavio je da će se svi budući koraci preduzimati u cilju izgradnje nezavisne države:

“Naš životni interes je da u 2006. godini završimo proces rešavanja konačnog statusa i da formiramo demokratsku, nezavisnu i suverenu državu.”

Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači izrazio je uverenje kako će, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice, 2006-ta biti godina pravedne odluke za Kosovo:

“Verujem da ćemo ove dane prevazići solidarni, u dostojanstvu i međusobnom poštovanju, da ćemo nastaviti ispunjenje demokratskih standarda i rešenje političkog statusa putem pregovora.”

Mnoge strane delegacije koje su prisustvovale sahrani predsednika Rugove, a među njima i lideri zemalja regiona, razgovarali su sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom i čelnicima instiucija.

Kako je saopstio UNMIK, strani zvaničnici su istakli važnost da se posle smrti kosovskog predsednika mora održati stabilnost i jedinstvo u odlučujućim mesecima koji dolaze. Oni su izrazili nadu da će se nakon žalosti nastaviti proces rešavanja statusa. Ovakve izjave dolaze pošto se posle smrti Ibrahima Rugove postavlja pitanje ko će ga naslediti na funkciji predsednika i čelu pregovaračkog tima.

*****

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da je impresioniran dostojanstvom koje Kosovo pokazuje posle smrti predsednika Ibrahima Rugove. Sada je trenutak da jedni drugima pružimo ruku radi saučešća ali i prijateljstva, izjavio je Solana, koji je prisustvovao sahrani Ibrahima Rugove. Solana, te predstavnici Evropske unije, evropski komesar za proširenje Oli Ren i izaslanik Unije za pregovore o statusu Stefan Lene razgovarali su pre sahrane predsednika Rugove sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom i članovima pregovaračkog tima Prištine.

Solana je rekao kako ovo nije trenutak da se o bilo čemu raspravlja:

“Ovo je trenutak da izrazimo saučešće i iskazemo prijateljstvo, da prenesemo izraze saradnje.”

Prema rečima visokog predstavnika, u periodu koji predstoji razgovaraće se o procesima kroz koje Kosovo prolazi:

“Imali smo kratak sastanak, dovoljan da iskažemo prijateljstvo. Narednih dana, nedelja i meseci radićemo zajedno. Danas je dan žalosti kada treba da pružimo ruku jedni drugima, a zajednički rad će se nastaviti.”

Ocenjuje se da su međunarodni zvaničnici, osim što su došli na sahranu Rugove, iskoristili priliku da u razgovoru sa kosovskim liderima razmatraju aktuelno stanje i dalje korake. Član pregovaračkog tima i lider opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Tači izjavio je kako je Solani preneto obećanje da će se situacija nastala nakon smrti presednika Rugove prevazići u solidarnosti:

“Još jednom Solani smo obećali da ćemo i ovu situaciju prevazići solidarni, sa ponosom i poštovanjem a iznad svega jedinstvom institucije i građana, a kako bismo nastavili izgradnju nezavisnog Kosova integrisanog u Evropsku uniju i NATO.”
XS
SM
MD
LG