Dostupni linkovi

Na suđenju "Škorpionima" prva svedočenja rodbine


Na današnjem suđenju pripadnicima jedinice “Škorpioni” prvi put su svedočili najbliži srodnci streljanih Bošnjaka, što je dalo posebno potresnu dimenziju čitavom ovom procesu. Naime, u sudnici Okružnog suda u Beogradu pojavile su se kao svedoci optuženih majka ubijenog Safeta Fejzića Hana Fejzić i Safetova sestra Safeta Muhić. Svoj iskaz su dali i majka ubijenog Azmira Alispahića Nura Alispahić i suprug njegove sestre Osman Salkić. Najbliži srodnici ovih dva dečaka koji su pogubljeni u Godinskih Barama, a recimo i to da su u trenutku smrti imali između 16 i 17 godina, jako su teško podnelu čitavu ovu situaciju tako da je proces prekidan i zbog njihovih suza.

Najbliži srodnici ubijenih govorili su uglavnom o poslednjim susretima sa svojom decom, na rastancima i haosu koji je nastupio u Srebrenici nakon ulaska srpskih snaga. Posebno su bili teški kontakti porodica ubijenih sa pripadnicima “Škorpiona” koji su optuženi za ubistvo. Tako se sestra Safeta Fejzića Saveta Muhić u jednom trenutku okrenutla prema optuženima i rekavši da ima potrebe da vidi ljude koji su joj ubili brata, upitavši, kako je neko mogao da puca u leđa vezanoj deci.

I neki od optuženih, pre svega Pera Petrašević i Aleksandar Medić, imali su potrebe da se obrate porodicama. Petrašević je rekao da razume njihovu bol, priznavši da on jeste učestvovao u egzikucijama, ali da je to uradio po naređenju i da se nije osećao prijatno. Aleksandar Medić je sa druge strane i ovaj put ponovio da on nije ubijao zarobljene Bošnjake. Recimo za kraj da je sudija Gordana Božilović-Petrović sprečavala koliko je mogla nastojanja advokata odbrane da ispolitizuje ovaj proces tvrdnjama o zločinima koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini nad Srbima.
XS
SM
MD
LG