Dostupni linkovi

Da li će biti sankcija?


Rezolucija je, kažu promatrači sastavljena, podržat će je i direktori Međunarodne agencije za atomsku energiju na sastanku početkom veljače u Beču. Moglo bi se dogoditi da se sankcijama ne usprotivi službena Moskva i Peking, jer takvih naznaka ima, iako dobri poznavaoci prilika ističu da je do samog glasanja na Vijeću sigurnosti, sve neizvjesno.

Prema mišljenju izraelskog novinara Aluf Benna, sankcije UN bi se mogle odnositi na naftni embargo. Iran je naime četvrti svjetski izvoznik nafte. Ovaj novinar, međutim, ističe da bi cijena sankcija za Iran mogla biti vrlo, vrlo, velika:

"Iranska naftna industrija izvozi naftu ne samo zato da bi osigurala novac, već i zato da bi uvezla benzin i druge naftne proizvode, jer nemaju dovoljne rafinerijske kapacitete. Uz to, iranska ekonomija u cijelosti zavisi od izvoza nafte. Zato bi ta zemlja sankcijama mogla bit pogođenija nego druge države, ukoliko stvarno dođe do embarga."

Prema pisanju nekih izraelskih medija, moguće je da je riječ o simboličnim sankcijama, primjerice isključenju iranskih nogometaša sa Svjetskog prvenstva ili odbijanje izdavanje viza iranskom predsjedniku Ahmedinajadu zbog njegovog govora mržnje prema Izraelui Židovima, kao i zbog stavova o Holokasutu. Londonski analitičar Ian Kemp je, međutim, skeptičan prema trgovinskom embargu:

"Ukoliko se prema Iranu uvede bilo kakav oblik sankcija, nužno je reći, da bi slijedio određeni vojni angažman međunarodne zajednice. Sigurno je da bi čuvanje morskih granica bilo prepušteno američkoj i drugim mornaričkim snagama. No, da bi sankcije bile djelotvorne, i sve države koje graniče s Iranom trebale bi se uključiti u njihovu primjenu."

Neki stručnjaci smatraju da sankcije UN neće dati rezultata i da je rješenje krize u vojnoj opciji. John Pike, analitičar u Washingtonu tvrdi da su zračni napadi Izraela i SAD na Iran vrlo izvjesni:

"Sve je to jednostavno. Iran želi atomsku bombu. Izrael i SAD to neće dopustiti. I kada diplomatski napori presahnu, vjerujem da će tijekom 2007 Sjedinjene države pokrenuti zračne udare kako bi uništili iranska nuklearna i oružana postrojenja."

Većina vojnih analitičara smatra da upotreba kopnenih snaga nije vjerojatna, prvenstveno zbog velikog angažmana američkih vojnika u Iraku i Afganistanu, ali je moguće ubacivanje američkih specijalnih snaga ili agenata CIA-e, koji bi prije zračnih udara trebali odrediti točne lokacije napada. No, upozorava se da bi Iran mogao odgovoriti na napade ograničenim zračnim udarima na Izrael, kao i lansiranjem konvencionalnih raketa, pa bi to dovelo do sukoba širih razmjera i angažmana kopnenih snaga. Iran i dalje tvrdi da ne radi na izradi atomske bombe, te da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namjenu.
XS
SM
MD
LG