Dostupni linkovi

Usvojen Dokument o decentralizaciji


Proces decentralizacije vlasti će se obaviti samo na nezavisnom Kosovu, u skladu sa evropskim standardima, i omogućiće integraciju svih etničkih zajednica. Ovo su glavni zaključci Dokumenta o reforme lokalne uprave, koji je usvojila Politička grupa u okviru Delegacije Kosova na razgovorima o budućem statusu.

Prema rečima ministra za lokalnu samoupravu Ljutfi Hazirija, usvojeni principi o decentralizaciji vlasti mogu se u potpunosti primeniti samo na nezavisnom i suverenom Kosovu. Haziri kaže da su sastanku Političke grupe prisustvovali i međunarodni eksperti, te da je sledeći korak da osnovne principe potvrdi Delegacija Kosova:

“Finalizovali smo sve principe reforme lokalne uprave na Kosovu kao deo rešavanja statusa, što će posluziti delegaciji Kosova. Principi obuhvataju efikasnost i funkcionalnost u pruzanju usluga svim građanima Kosova.”

U odluci Političke grupe kaže se da usvojeni principi garantuju vladavinu zakona i bolju integraciju manjina, što će pozitivno uticati na međuentičke odnose. Istovremeno se naglašava da se teritorijalni integritet Kosova mora poštovati stoga su neprihvatljivi zahtevi za bilo podelom.

Prema rečima ministra Hazirija, delegacija za razgovore o statusu će odlučiti ko će predstavljati Kosovo na sastanku u Beču, kada će zvaničnici Prištine i Beograda razgovarati o decentralizaciji. Inače, to je jedna od prvih tačaka u pregovorima o budućem statusu.
XS
SM
MD
LG