Dostupni linkovi

Srpsko-hrvatsko-slovenačka trgovinska saradnja


Radovan BOROVIC, Ankica BARBIR MLADINOVIC

Vest da su pregovori o udruživanju tri najveća trgovačko-prehrambena preduzeća na Balkanu već počeli, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa direktor za odnose sa javnošću Branka Kolundžić. Ona nije mogla da precizira detalje razgovora ali je prenele da ova kompanija planira proširenje na tržište bivših jugoslovenskih republika.

“Nije tajna da postoje razgovori između Delte, hrvatskog Agrokora i Merkatora o zajedničkom nastupu. Međutim, s obzirom da su ti razgovori u toku i da se vode konkretno i ovih dana, ništa konkretnije vašim slušaocima ne mogu da kažem.”

Među kompanijama koje imaju poslovni interes za saradnju svakako spada i slovenački Merkator, koji je nakon povratka u Srbiju početkom 2002. godine otvorio nekoliko supermarketa. Poslovodstvo ove kompanije objaviće u utorak na konferenciji za novinare detalje razgovora, ali ono što javljaju slovenački mediji je da ovo povezivanje predstavlja isključivo trgovinsku saradnju, bez prehrambene proizvodnje, čime se inače bave sve tri kompanije, a razlog tome je što je većinski vlasnik Merkatora istovremeno i vlasnik nekoliko prehrambenih kompanija, kaže za naš program novinarka iz Ljubljane Jelica Greganović.

“To zbog toga što, recimo, u slučaju Merkatora većinski vlasnik Merkatora je Istrabenc. Istovremeno je Istrabenc vlasnik i udružene Droga Kolinske, koja je prošle godine kao što znamo kupila Soko Štark, i uključila se sa srpskom Gradn Promom. To znači da u okviru Istrabenca, u njegovom vlasništvu se nalazi ne samo trgovački lanac Merkator, već se nalaze prehrambena preduzeća, znači ona koja se bave proizvodnjom. O udruživanju ovih preduzeća koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda trenutno nema reči.”

Ipak udruživanje Delte, Agrokora i Merkatora nije priča koja bi mogla da se završi do kraja ove godine. Poznavaoci prilika očekuju najviše poteškoća u ovom projektu pri uključivanju hrvatskog Agrokora i to zbog istorijsko-političkih odnosa između Srbije i Hrvatske. Nedavno je vlasnik kompanije Delta Miroslav Misković rekao da u pojednim regionima bivše države ne postoji razumevanja za nastup srpskih kompanija, pre svega je tu pominjao Hrvatsku. Branka Kolundžić, direktor za odnose sa javnošću kompanije Delta.

“Vašim slušaocima je sigurno poznato da smo mi pre nekoliko godina pokušali da nastupimo i na slovenačkom tržištu ali nismo u ono vreme dobili odgovarajuću lokaciju. To je uvek nešto što postaje aktuelno ukoliko se ukažu mogućnosti za kupovinu nekih preduzeća, odnosno za povezivanje prehrambene industrije i u Hrvatskoj i u Sloveniji, mi ćemo vas svakako obavestiti o tome, ali i to je, da kažem u daljoj budućnosti, neki plan Delte jeste da se poveže i na tom planu.”

Prema saznanjima Radija Slobodna Evropa u aktuelnoj fazi pregovora, veoma blizu dogovora su Delta i Merkator, dok je situacija sa Agrokorom nešto drugacija. Jelica Greganović iz Ljubljane prenosi šta slovenački mediji pišu o tome.

“Procene su inače da je Agrokor i najzaduženiji ili da ima nekako najlošiji bilans od ova tri preduzeća, iako su slovenački mediji ocenili da se u okviru te priče možda radi i o ostacima nekih istorijskih događaja između Srba i Hrvata, odnosno Srbije i Hrvatske. Međutim, bez obzira na to, slovenačke Finance su prošle nedelje objavile vest da bi ove sedmice trebalo u Ljubljani da se pojavi Ivica Todorić, prvi čovek Agrokora i Mišković, prvi čovek Delte, koji bi trebalo da dođu na razgovore s Igorom Bavčarom koji je predsednik Uprave Istrabenca.”

Prema neslužbenim informacijama tri preduzeća će se najverovatnije udružiti u zajednički holding i time zauzeti vodeću trgovinsko-prehrambenu ulogu u regionu, kakvu na prostorima bivše Jugoslavije nije bilo. Predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević:

“U svakom slučaju inicijativa je pozitivna zato što u regionalnim pa čak i u nekim evropskim i globalnim razmerama nema uspešne proizvodnje bez podrške moćne trgovine. Naravno da je Delta danas daleko najjači trgovinski lanac u našoj zemlji i sigurno je da bi ovo povezivanje sa Merkatorom pre svega, onda i sa Agrokorom, jednu regionalnu poziciju mnogim srpskim proizvođačima koji su preko Delte prisutni pre svega na domaćem tržištu obezbedio. I naravno da sa aspekta proizvođača i domaće industrije to je nešto što treba podržati i što bi moglo da doprinese boljem izvozu i boljoj prisutnosti naših brendova na regionalnim tržištima.”

*****

U hrvatskom Agrokoru zasad ne žele opširnije komentirati napise o povezivanju sa slovenskim Mercatorom i srpskom Deltom. Potvrđuju da inicijative postoje, ali tek na razini razgovora.

„U dobroj smo komunikaciji unutar regije. Postoje nekakve inicijative, no samo na razini razgovora, ništa konkretno.“

Tako glasi odgovor iz hrvatskog Agrokora o mogućem povezivanju sa slovenskim Mercatorom i srpskom Deltom.

Ekonomski analitičar Jutarnjeg lista, Željko Trkanjec, tvrdi međutim da je proces stvaranja snažne regionalne grupacije trgovačkih lanaca već započeo:

„Prema onim informacijama koje imamo, tako je. Osim toga i slovenska i srpska strana su rekle da pregovori na toj razini već postoje i da je Agrokor već pokazao svoj interes.“

Neovisni ekonomski analitičar, doktor Guste Santini:

„Osobno mislim da je to jako dobro i osobno čestitam tim ljudima koji pokreću taj proces. Mislim da na taj način možemo odista jednog dana očekivati da ćemo imati jednog igrača koji će moći u Evropi nešto značiti.“

Logično je, kaže Santini, da akteri mogućeg povezivanja u ovoj fazi pregovora izlaze u javnost s vrlo škrtim informacijama:

„Svaka izjava, svaka riječ znači u pregovorima šansu ili ograničenje.“

Novinar Željko Trkanjec proces prati već duže vrijeme:

„Riječ jeo procesu koji traje već drugu godinu dana za redom. Miniran je bio tijekom prošle godine sukobom između bivšeg predsjednika uprave Mercatora, Jankovićem, i šefa Delte, Miškovićem. Prvenstveno slovenska strana, koja je u ovom trenutku većinski vlasnik Mercatora, smatra da je jedino rješenje za opstanak na tim tržištima grupe Mercator da obavi strateška povezivanja. Tvrde da rast više nije moguć i da se neće moći ostvariti 12-postotni udio na hrvatskom tržištu. Slovenci će zasigurno insistirat da se spajanje provede na bilo koji način. Srbima je na tržište u velikoj mjeri ušao Mercator i Agrokor. I njima na neki način odgovara da Mercator, koji lagano gricka njihov tržišni udjel, dođe u neku institucionalnu varijantu pa će ih onda, možda, moći lakše kontrolirati. Tu je samo još Agrokor koji će možda imati najviše problema upravo zbog političkog konteksta jer s jedne strane su osjetljivi hrvatsko-srpski odnosi, iako su oni na području ekonomije bolji nego čisto politički, a s druge strane sa Slovenijom imamo neriješena neka teritorijalna pitanja. Vjerujem da je to gotovo dogovoren posao koji će za slijedeću godinu dana, do dvije, biti zaključen.“

Prema Trkanjcevim informacijama inicijatori povezivanja su Slovenci:

„Zapravo je slovenska ideja da se čvrsto ukotve na hrvatskom i srpskom tržištu da bi onda mogli ojačat i u Bosni i Hercegovini, a u Makedoniji posebno. Mercator nema izgleda u napadu na Zapad. On ide isključivo na Istok, a ulazak Lidla u Sloveniju mu automatski nagriza tržišni udjel. Jedini način na koji Mercator može jačati svoj položaj je jačanje udjela na području Hrvatske, Bosne i Srbije, a tu mu treba ovakvo strateško povezivanje jer pet godina, koliko su u Hrvatskoj, nisu osvojili više od dva posto tržišnog udjela.“

Bez obzira čija je ideja, doktor Guste Santini naziva je korisnom, kako za slovensku, tako i za hrvatsku i srbijansku privredu:

„Pokazat će vrijeme, što već i pokazuje, da smo prisiljeni sve više i više komunicirati, čak i usuglašavati neke razvojne koncepte. Ovaj model je izvrstan medij da se taj cjelokupni proces ubrza.“
XS
SM
MD
LG