Dostupni linkovi

U pritvoru dok traje istraga


Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu Novica Mihajlović doneo je rešenje o sprovođenju istrage protiv Dejana Simića i Vladana Zagrađanina. Sudija je do jutros u 3.00 sata (subota) saslušavao dvojicu funkcionera Narodne banke Srbije i Socijalističke partije Srbije, nakon što su privedeni u petak uveče u 22.30 sati. Sudija im je, nakon saslušanja, odredio pritvor do 30 dana.

Simićev advokat Sava Anđelković tvrdi, međutim, da nema osnova za krivični postupak:

"Javni tužilac je nakon ispitivanja predložio da istražni sudija donese rešenje o određivanju pritvora. Odbrana je sa svoje strane izjavila da, pošto nema nijednog dokaza na okolnosti da je izvšeno krivično delo davanja ili primanja mita, istražni sudija obustavi krivični postupak, da ne prihvati istragu i da pusti obojicu na slobodu."

U najnezgodnijoj situaciji nakon hapšenja viceguvernera Simića je prvi čovek Narodne banke Srbije Radovan Jelašić. On je potvrdio da se pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova od petka nalaze u Narodnoj banci i da im je omogućen uvid u kompletnu dokumentaciju, kao i da “kao građanin Srbije, ide na razgovor u policiju, kako bio dao odgovor na sva pitanja koja interesuju nadležne organe".

“Ja lično se osećam odgovornim za celokupno funkcionisanje Narodne banke ali ne i za lične postupke pojedinca van ove instutucije. Od danas su gospodinu Simiću oduzeta sva ovlašćenja i zamrznuta njegova funkcija viceguvernera Narodne banke Srbije. Već sam usmeno konsultovao sve članove Saveta Narodne banke Srbije sa kojima će u ponedeljak na vanrednoj sednici biti razmotreno pitanje gospodina Simića i siguran sam da se ni oni neće ustručavati da donesu i najstrožiju odluku tj. razrešenje imajući u vidu isključivo interes Narodne banke.”

Ministar finansija i potpredsednik stranke G17 Plus Mlađan Dinkić ocenjuje da je viceguverner Dejan Simić svojim postupkom osramotio Narodnu banku. Dinkić očekuje da će Savet uvažiti Jelašićev predlog i hitno smeniti Simića.

Jedna od nepoznanica koje prate najnoviju srpsku aferu jeste uloga visokog funkcionera opozicione Socijalističke partije Srbije Ivice Dačica, koji je neposredno pred hapšenje bio zajedno sa privedenima, Simićem i Zagrađaninom. Dačić se dva dana nije pojavljivao u javnosti, a u izjavi za Radio Slobodnu Evropu odbacuje sve tvrdnje o njegovoj umešanosti rekavši da je bio na licu mesta, nekoliko sati ranije, i da čitav slučaj nema nikakvu političku konotaciju.

“Pa ja nisam bio na licu mesta u to vreme, inače, ja sam se potpuno slučajno, privatno, pošto poznajem neke od tih ljudi zatekao na tom mestu i nekoliko sati pre toga otišao svojim poslom. Iz medija sam saznao šta se tu desilo i što se nas tiča iz SPS svakako podržavamo nastojanje državnih organa da se utvrde sve činjenice o tome šta se desilo. Ubeđen sam bar što se tiče gospodina Zagrađanina da tu nije reč kao akteru davanja mita ili primanja mita već o nekim drugim ulogama koja će biti verovatno utvrđena na kraju ovog istražnog postupka.

Drugi opozicioni poslanički klub Za evropsku Srbiju, pozdravlja akciju srpske policije i poziva sudstvo da takođe bude na visini zadatka. Po rečima poslanika Mehe Omerovića, veliki su pritisci iz dela vlade da se afera zataška, a prisustvo visokih funkcionera Socijalističke partije jasno pokazuje kako se obezbeđuje skupštinska većina.

“Predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić sa direktorom i članom Glavnog odbora dođe u stan viceguvernera Narodne banke Srbije, inače bliskog prijatelja potpredsednika i ministra u Vladi Republike Srbije, ponese kesu, ovoga puta sa 100.000 evra, i završe posao da na narednom glasanju u Skupštine Srbije Vlada ima većinu. Pitanje, koliko takvih kesa treba da razmene da bi se stabilizovala većina u skupštini Republike Srbije i konačno zakazala sednica Narodne skupštine Republike Srbije.”
XS
SM
MD
LG