Dostupni linkovi

Švicarci za prisluškivanje koristili "Onyx"


"Strogo povjerljiv" faks egipatskog ministra vanjskih poslova Ahmeda Aboula Gheita svom ambasadoru u Londonu, u kome se pominju 23 zatočenika iz Iraka i Afganistana nad kojima se provodi istraga u rumunjskoj crnomorskoj bazi "Mihail Kogalniceanu", ove je sedmice nenadano dospio u javnost. Dokument je presrela švicarska obavještajna sluzba i pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, dospio je u ruke uredništva Sonntags Blicka koje ga je odlučilo objaviti.

Saznanje da švicarsko Ministarstvo obrane provodi tajni elektronski nadzor diplomatskih kanala drugih država za neke predstavlja iznenađenje, no Mreža za međunarodne odnose i sigurnost sa sjedištem u Zuerichu (ISN) tvrdi da ova praksa nije nova. Švicarska je obavještajna služba presrela egipatsku diplomatsku razmjenu uz pomoć sistema za elektronsko nadgledanje telekomunikacija, nazvanog Onyx, kaže Rashunda Tramble, ekspert pomenute Mreže za međunarodne odnose i sigurnost:

"Sistem je u vlasništvu švicarskog Ministarstva obrane, koje njime rukuje. Vlada te zemlje odobrila je uspostavu tog sistema jos 1997. godine, a on je postao operativan tokom 1999.godine. Od tada se širi i tokom 2005. godine dostigao je svoj puni operativni kapacitet. Sistem Onyx čine tri glavne instalacije. Najvaznija je smještena u Kantonu Bern, a preostale dvije na drugim mjestima. To je sistem za nadgledanje svih formi telekomunikacijskog prometa, ali je usmjeren isključivo za nadzor međunarodnog prometa i ne koristi se za prisluškivanje unutar Švicarske."

Unatoč više pokušaja da od vodećih evropskih eksperata doznamo tehničke pojedinosti o novom švicarskom sistemu za nadzor telekomunikacija, nismo uspjeli. Najviše što je bilo moguće doznati je da on podsjeća na Echelon, sistem za elektronsko praćenje koji već desetljećima održavaju zemlje engleskog govorog područja. Taj sistem čine deseci prislušnih centara, raspoređenih po cijelom svijetu i usmjerenih ka geoorbitalnim komunikacijskim satelitima preko kojih se obavlja najveći dio globalnih telekomunikacija. Echelon svakog dana može presresti oko tri milijarde različitih vrsta telefonskih, kratkovalnih, celularnih, faks i e-mail komunikacija koje se obavljaju bilo gdje u svijetu. Te se komunikacije potom pretražuju takozvanim superkompjuterima američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA). Programi za prepoznavanje glasa, slike i slova tragaju za određenom osobom, adresom, frazom ili riječju koje su od određenog operativnog interesa i koje se, kada budu otkrivene, prosljeđuju na daljnju analizu. Teško je vjerovati da švicarski Onyx posjeduje tako široke operativne kapacitete, ali nema sumnje da je osposobljen za djelotvoran prijem i presretanje više oblika globalne komunikacije.

No, pitanje zašto bi Švicarci prislukivali Egipćane i dalje nema odgovora, kaže Rashunda Tramble iz Mreže za međunarodne odnose i sigurnost u Zuerichu:

"To je, kako se kaže, pitanje za milion dolara na koje nitko nema odgovor ili ako ga ima - ne želi ga otkriti. Od jednog djelatnika švicarske obavještajne zajednice dobila sam dokument koji opisuje šta ta služba može, odnosno ne može raditi kada je riječ o elektronskom nadzoru. Prema tom dokumentu, sistem Onyx koristi se za presretanje komunikacija koje se obavlja samo u skolpu određene istrage koju je zatražila određena osoba ili služba i kojoj se, nakon obavljenog zadatka, dostavljaju svi rezultati operativnih aktivnosti. Da li je dokument egipatske vlade presretnut slučajno, u sklopu neke druge istrage ili je bio ciljano tražen, na to pitanje u ovom trenutku nitko u švicarskoj obavještajnoj zajednici ne želi odgovoriti."

Christoph Grenacher, glavni urednik Sonntags Blicka potvrdio je da je, prije odluke o objavljivanju dokumenta egipatske vlade, uredništvo njegovog tjednika održalo sastanak s predstavnicima švicarskih vlasti, koji su tražili da se on ne objavi. No, čelnici Sonntags Blicka su ocijenili da su dokazi o postojanju tajnih zatvora važniji od interesa švicarske tajne službe. Tokom tih razgovora nitko nije osporio autentičnost dokumenta, ali je odluka tjednika da ga ipak objavi uznemirila švicarske vlasti:

"Neki ljudi u švicarskoj vladi su vrlo uzrujani zbog toga što je dokument dospio u javnost. Ne toliko zbog vjerodostojnih navoda o postojanju barem jednog tajnog američkog zatvora u Rumunjskoj, nego zbog toga što je otkriven dio tajnih operacija koje provodi švicarska obavještajna zajednica, ali i tehničkih kapaciteta kojima se služi", kaže Rashunda Tramble, ekspert Mreže za međunarodne odnose i sigurnost iz Zuericha.
XS
SM
MD
LG