Dostupni linkovi

Osnovan Interventni fond za povratak


Gordana SANDIC – HADŽIHASANOVIC

U Bosnu i Hercegovinu se vratilo preko milion ljudi, a imovinski zakoni, odnosno vraćanje kuća i stanova je provedeno skoro 100 posto. Međutim, u stvaranju uslova za održivi povratak, što je jedan od ciljeva strategije koju je usvojila BiH, postignut je ograničen uspjeh, navodi ministar za ljudska prava i izbjeglice, Mirsad Kebo:

“Nakon brojnih obilazaka terena u BiH, uvida u stanje u razgovoru s povratnicima, potvrdili smo da su proces obnove stambenog fonda i način na koji smo to radili u posljednje vrijeme dali veoma dobre rezultate. Ali, s druge strane, uspjeh je nepotpun, jer pored obnove stambenih jedinica i infrastrukture, povratnici očekuju od vlasti u BiH i konkretnu pomoć u održivom povratku. Sigurni smo da sada treba pomoć koja bi se upućivala veoma brzo i interventno i na temelju jasnih i transparentnih procedura koje ćemo pripremiti u narednom periodu, a prije početka implementiranja odobrenih sredstava za 2006. godinu.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Ivo Miro Jović, je naglasio kako je tokom uspostave Fonda održana i mala donatorska konferencija, te da je veliki broj prijateljskih zemalja najavio pomoć za povratak:

“Jer BiH ima svoju budućnost i perspektivu ako poštuje osnovna i temeljna ljudska i građanska prava, a pravo na imovinu je osnovno ljudsko pravo.”

Visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, je ponovio kako je BiH postigla jedinstven uspjeh u svijetu s obzirom na povratak milion ljudi, ali je upozorio:

“Mnogo je povratničkih zajednica gdje su ljudi prilično stari, nisu mladi, i mnogi su koji zaista jedva preživljavaju. I mnogi od njih nemaju ekonomska sredstva koja će im omogućiti održiv povratak. Mi smo zaista založili veoma velika sredstva da im omogućimo njihov povratak, da im omogućimo da se vrate, ali nismo istim intenzitetom podržali i održivost, odnosno nismo založili sredstva da taj povratak postane održiv. I imamo jednu frazu, vrlo popularnu, u engleskom: pređite sada s riječi na djela.”

Vijeće ministara je već obezbijedilo 500.000 konvertibilnih maraka za Interventni fond za povratak.
XS
SM
MD
LG