Dostupni linkovi

Smjena Vlade RS sve izvjesnija


Predsjednik Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Krstan Simić, uručio je predsjedniku Narodne skupštine RS, Dušanu Stojičiću, zvaničnu inicijativu za sazivanje posebne sjednice na kojoj će se glasati o povjerenju Vladi RS. Predsjednik Narodne skupštine, Dušan Stojičić:

“Želim vam reći da je taj zahtjev zasnovan na Poslovniku o radu Narodne skupštine i da će tako biti i tretiran u daljoj proceduri, znači u skladu sa Poslovnikom o radu.”

Prema riječima Stojičića, posebna sjednica bi se mogla održati do 25. januara:

“Nema razloga da se oko toga, oko termina održavanja bilo šta špekuliše. Pa to je van pameti da neko misli kako se sad nešto može uraditi tako što ćete izbjegavati one obaveze koje imate kao nosilac određene funkcije.”

Inicijativu za glasanje o povjerenja Vladi pokrenuli su predstavnici SNSD-a, Socijalističke partije i Demokratskog narodnog saveza. Cilj ove inicijative je, kažu, da se konačno utvrdi da li otkazivanjem podrške Partije demokratskog progresa entitetska Vlada u ovom trenutku ima podršku u Narodnoj skupštini u formalnom smislu. Lider SNSD-a, Milorad Dodik:

“SNSD u suštini nema prioritetan cilj smjenu Vlade, nego ima prioritetan cilj da utvrdi da li se ovdje radi o farsi ili se radi o suštinskim političkim razmimoilaženjima, koja dovode do neefikasnosti institucija.”

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi potrebno je obična skupštinska većina ili najmanje 42 poslanička glasa. S obzirom da su potvrdu da će podržati inicijativu dali i predstavnici Partije demokratskog progresa, Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, Stranke Demokratske akcije, Socijaldemokratske partije BiH i Nove hrvatske inicijative, sasvim je sigurno da ima dovoljan broj glasova za smjenu aktuelne vlade. Međutim, iz izjava stranačkih predstavnika jasno je da dogovora oko formiranje nove vlade još nema. Predsjednik poslaničkog kluba SDA, Tarik Sadović:

“Formiranje nove vlade zavisiće od dogovora lidera političkih partija, od zajedničkog koncepta programa rada, ali naravno, što je vrlo važno, i od personalnog rasporeda.”

Predsjednik Kluba poslanika SDP BiH i NHI, Zekerijah Osmić:

“SDP u potpunosti podržava sve razloge koje SNSD iznosi, odnosno imamo i mi svoje razloge zbog kojih mislimo da vlada gospodina Bukejlovića nije odgovorila svome zadatku.”

Sumnju da opozicija ima potrebnu podršku za formiranje Vlade iznio je i predsjednik Skupštine Dušan Stojičić:

“Ako je ova većina koju čini devet političkih stranaka došla u ove političke probleme, teškoće u funkcionisanju itd., šta će se tek dogoditi sa nekom potencijalnom većinom koju mora da čini negdje 12 političkih stranaka, uključujući sve bošnjačke stranke, uključujući tu, dakle, i SDA? I što to znači za odnose unutar cijele BiH? To je jedan sistem spojenih posuda, jedna uzročno-posljedična veza, gdje se ne može ništa događati ovdje a da nema svoje reperkusije na ono što se dešava u Sarajevu - i obrnuto.”

Predsjedništvo Srpske demokratske stranke, na juče održanoj sjednici, donijelo je odluku da će, ukoliko bude izglasano nepovjerenje Vladi RS, preći u opoziciju i u Narodnoj skupštini RS i u Parlamentu BiH.

Predsjednik RS, Dragan Čavić, ukoliko se izglasa nepovjerenje Vladi, u skladu sa Ustavom dužan je u roku od 10 dana imenovati novog mandatara:

“Mislim da nam svima zajedno ne odgovara politička i institucionalna kriza. Kako god se stvari budu razvijale, institucionalna kriza treba brzo da se završi. Moje djelovanje kao predsjednika Republike biće da se institucionalna kriza završi što prije.”
XS
SM
MD
LG