Dostupni linkovi

Karić se nalazi na Kosovu


Suština sukoba između države i Karića je za samog Karića u sukobu dva premijra. Sadašnjeg Vojislava Koštunice koji, kako je kazao, vlada uz pomoć afera i budućeg premijera Bogoljuba Karića. Suprotno najavama, Bogoljub Karić se nije pojavio u Beogradu odmah nakon novogodišnjih i božićnih praznika, ali prema tvrdnji portparola njegove stranke Dejana Milenkovića, Karić se nalazi na Kosovu, jer će se u sredu u Kosovskoj Mitrovici održati vanredna sednica Glavnog odbora Pokreta Snaga Srbije.

"On je trenutno na Kosovu gde obilazi naše opštinske odbore i biće sutra u Mitrovici."

Milenković, međutim, ne može da odgovori na pitanje da li očekuje da nakon toga Karić doputuje u Beograd, rekavši da nema očekivanja i da ne može da govori o nečemu što ne zna, jer o tome nije stigao da razgovara sa Karićem. No, za razliku od stranačkih kolega, jedan od Karićevih advokata Sava Anđelković, nije mogao da potvrdi informaciju o Karićevom boravku na Kosovu:

"Ja sam sticajem okolnosti pre 24 časa imao jedan dug razgovor sa gospodinom Bogoljubom Karićem, koji mi je predstavio da ima još neke poslove oko izgradnje u Dubajiu, da je on otišao iz Dubajia i da se navodno nalazi na Kosovu ne mogu da potvrdim niti da ga demantujem."

U međuvremenu su beogradski mediji objavili informaciju da je Interpol iz Nikozije obavestio MUP Srbije da se vodi istraga protiv Sretena i Slavice Karić u vezi s novčanim transakcijama. MUP Srbije je Okružnom državnom tužiocu podneo tri prijave protiv bivšeg izvršnog direktora Mobtela Patrika Harpura zbog, kako navodi MUP, protivzakonitog potpisivanja ugovora sa kompanijom Mobikos Ekrema Luke, za izbegavanje plaćanja poreza i odavanje službene tajne. Karićevi saradnici i advokati su pak javnosti predstavili ugovore koji su potpisani između Telekoma Srbija i beogradske firme "Gama" i "Game" sa kosovoskom firmom "Beli orlovi" vlasnika Arbera Arifija o izgradnji radiorelejnih sistema. Slobodan Šoškić, Karićev advokat, kaže da se ovi ugovori ne razlikuju od onog koji je Mobtel potpisao sa Mobikosom a zbog čega je vlada Mobtelu oduzela licencu:

"Čitajući obaveze te firme sa Kosova, vidite da ona zapravo treba da radi mnogo više nego što je trebalo da radi Mobikos sa kojim je Mobtel svojevremeno, u decembru 2003. godine zaključio takav ugovor, pa je onaj ugovor od strane Vlade okvalifikovan kao ugovor koji ugrožava nacionalne bezbednosne interese."

Policija je podnela krivičnu prijavu i protiv sudije Trgovinskog suda Žanke Radić, zbog osnovane sumnje da je kao sudija počinila krivično delo kršenja zakona. Kako je saopšteno, ona je donela rešenje o ispravci rešenja o registraciji firme Braća Karić BK trejd i time preinačila ime osnivača preduzeća, čime je postupila suprotno zakonu o registraciji privrednih subjekata. Advokat Slobodan Šoškić kaže da nije upoznat sa rešenjem ali da načelno sud u svako doba može da ispravi očiglednu grešku u svom rešenju:

"Moguće je da je to preimenovanje, ali ona je verovatno zasnovano na činjenici da je u vreme donošenja rešenja bio podatak u nekom dokumentu da se neko zove Sistem Braća Karić - BK trejd, pa je greškom otukucano samo Sistem Braća Karić, a onda se vi pojavite sa zahtevom i kažete oprostite, ovo je pogrešno u sudskom rešenju."

Na ove izmene još pre godinu dana ukazao je Tomisalv Živanović, član nekadašnje vladine komisije koja je proveravala vlasnička prava Mobtela:

"Iz toga proizilazi da je Mobtel osnovala nepostojeća firma Sistem Braća Karić - BK trejd i Javno preduzeće PTT saobraćaja Srbije. Kada je na kraju pod mojim pritiskom PTT zatražio od BK trejda da to pravno dokaže da je BK trejd pravni sledbenik Sistema Braća Karić - BK trejd, Žanka Radić, sudija Trgovinskog suda u Beogradu je izvršila izmenu kao napravljena slučajna greška.

Recimo i da se ovih dana odvija arbitraza u Cirihu o vlasničkim odnosima u Mobtelu.
XS
SM
MD
LG