Dostupni linkovi

Voz sa emigrantima iz Tunisa zaustavljen na francuskoj granici


Voz sa tuniskim državljanima iz Italije zaustavljen je u nedelju na granici s Francuskom u eskalaciji nesuglasica o sudbini migranata iz severne Afrike koji napuštaju svoje zemlje zbog nemira.

Portparol italijanske železnice Mauricio Furia izjavio je da je voz sa Tunižanima i aktivistima koji ih podržavaju zaustavljen na granici i ne može da uđe u Menton u Francuskoj iz italijanskog mesta Ventimilja.

Italija je uputila protest francuskoj vladi, smatrajući da je to "nelegitimno i direktno krši opšte evopske principe", navelo je italijansko ministarstvo spoljnih polosva.

Italija je dala privremene dozvole za boravak za 26.000 Tunižana koji su došli u Italiju, bežeći od nemira u zemlji. Mnogi od njih imaju porodicu i prijatelje u Francuskoj i italijanske vlasti su rekle da im dozvole za boravak omogućavaju da putuju u mnoge zemlje Evropske unije.

Francuske vlasti su potom saopštile da će prihvatiti te dozvole ako migranti dokažu da mogu finansijski da se izdržavaju i izdale naloge o kontrolisanju granice sa Italijom, što je presedan od kada je uvedena šengenska slobodna zona kretanja.

Nemačka je najavila da će postupati na isti način.
XS
SM
MD
LG