Dostupni linkovi

Nikolić primio lekove, ali i dalje odbija hranu i vodu



(Video RTS-a postavljen na Jutjubu - štrajk glađu Tomislava Nikolića)

Radovan Borović

Želimir Bojović

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić, koji štrajkuje glađu i žeđu, prebačen je u nedelju oko 20 sati u privatnu bolnicu Beogradski kliničko-bolnički centar na Novom Beogradu.

"Zdravstveno stanje Nikolića sanirano je lekovima", saopštili su u ponedeljak ujutru lekari privatnog Kliničko-bolničkog centra (KBC) na Novom Beogradu.

Prema njihovim rečima, Nikolić je primio lekove i predočene su mu posledice daljeg neuzimanja hrane i tečnosti, ali je on ostao pri odluci da nastavi štrajk glađu i žeđu.

Nikolić je iz Doma narodne skupštine gde je štrajkovao od subote zahtevajući raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora iznet na nosilima i u svesnom stanju.

Lider srpskih naprednjaka sada je pod stalnim nadzorom je lekara, izjavio je doktor Momčilo Babić, na konferenciji za štampu u Beogradskom kliničkom centru.

Lekar je dodao da u sledećim satima i danima može biti vrlo dramatičnih obrta kada je reč o Nikolićevom zdravlju, jer svaki organizam individualno reaguje u ovakvim situacijama i da su u pitanju "dani, a ne nedelje".

Babić je još objasnio i da je Nikolić gost vlasnika KBC-a na Novom Beogradu. Prema podacima sajta osnivač bolnice je porodica Pavlović.

EU pažljivo i sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije u Srbiji, izjavila je portparolka predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančić. On je navela da političke razlike moraju biti rešene normalnim političkim procesima.

Kacin: Srbija šalje loše poruke EU


Jelko Kacin izvestilac EP za Srbiju, kaže za RSE da informacije koje stižu u EU za Srbiju nisu dobre.

"Meni je drago da je zdravstveno stanje gospodina Nikolića stabilizirano, ali mislim da bi ljudi iz njegovog okruženja morali biti aktivni u sledećim danima kako bi se situacija vratila u normalu i kako bi institucije radile kako treba. Poruke koje dolaze iz Srbije su: da Skupština ne funkcioniše, da najveća opoziciona stranka, na čelu sa svojim šefom, štrajkuje glađu i to su političke poruke koje žele ubediti EU da je u Srbiji kriza i opšti haos. Ja se slažem da je u Srbiji ekonomska kriza, da je socijalna kriza, ali ne vjerujem da je opšti haos", kaže Kacin.

Poslušajte šta građani Beograda misle o štrajku Tomislava Nikolića.



Ministar Stanković: Obaveza lekara je da čuva život


Pravo i obaveza lekara je da preduzme potrebnu terapiju i protiv volje pacijenta ako mu je život ugrožen, izjavio je večeras ministar zdravlja Zoran Stanković.

"Dok je pacijent svestan i može samostalno da odlučuje, ima pravo da odbije predloženi medicinski tretman. Takvu odluku potpisuje i to se odlaže u njegov medicinski karton", rekao je Stanković.

"Međutim, u trenutku poremećaja duševnog stanja ili poremećaja svesti na bilo koji način i kada je život ugrožen, lekar ima pravo i obavezu da preduzme mere i protiv volje pacijenta", kazao je Stanković, dodajući da je tako i po zakonu i po Hipkritovoj zakletvi .

Na pitanje ko donosi odluku o primeni potrebnog medicinskog tretmana, odgovorio je da to čini ili neuropsihijatar ili lekar koji vrši zbrinjavanje bolesnika.

Stanković je dodao da neuzimanje vode i hrane dovodi do bolesnog stanja, a da je dužnost lekara da otkloni opasnost koja može da ugrozi život bolesnika.

Tadić: Izbori nakon sticanja statusa kandidata


Sa predsednikom SNS prethodno je razgovarao predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić koji je kazao da će izbore raspisati nakon što Srbija dobije status kandidata za EU.

Sociolog Ivan Kuzminović kaže za RSE da je i štrajk glađu Tomislava Nikolića, ali i poseta Nikoliću od strane Borisa Tadića, zapravo, "politički cirkus".

"Ako su tačna istraživanja po kojima ćemo za godinu dana ove ljude imati na vlasti, koji se sa ovako ne legitimnim i politički stupidnim metodama služe - za jednu tako sitnu stvar kao što je raspisivanje izbora - verujem da se neće ništa bolje ponašati ni dok budu bili na vlasti", kaže on.

Zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić kazao je kako će Nikolić nastaviti štrajk, jer sa Tadićem nije postignut dogovor.

FOTOGALERIJA: Protest opozicije, Beograd, 16. april 2011 (Fotografije Vesna Anđić)

x
SNS je ranije u nedelju pozvala Tadića i Demokratsku stranku da donesu odluku o raspisivanju izbora, jer to "nisu obični izbori, već izbori za spas Srbije", naglašava se u saopštenju.

Nikolić je noć proveo u stranačkim prostorijama u Domu Narodne skupštine gde se povukao posle mitinga u subotu na kojem je najavio svoj štrajk.

Nikolić, koji više od 24 sata ne uzima hranu ni vodu, izjavio je u nedelju da je spreman da ide do kraja i da ne želi da štrajk svodi na banalno raspisivanje izbora, jer to čini zbog Srbije.

"Štrajk je zbog Srbije, celokupnih društvenih odnosa, arogancije i oholosti vlasti, zbog lošeg života i ne vidim da može biti promenjen. Zato ga ne treba svesti na tako banalno pitanje raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora",
kazao je lider naprednjaka novinarima u Domu Narodne skupštine.

Kalanović: Niko nema pravo na političke ucene

Demokratska stranka je saopštila da ta stranka nije ni u vreme diktature Slobodana Miloševića štrajkovala glađu već da se "hrabro i časno borila da pobedi na izborima i po cenu krađa".
Kalanović: Mislim da odluka Tomislava Nikolića nije razumna i da takva vrsta pritiska u političke svrhe ne odgovara ozbiljnim ljudima.

"Zašto se neko ko se opredeljuje kao evropejac, opredelio za metod ucenjivanja Srbije sopstvenim životom, zašto Srbija opet treba da bude talac nečije politike",
navodi se u saopštenju DS-a.

Iz te stranke su poručili da se obesmišljava demokratija imajući u vidu da je jasno kada se raspisuju izbori.

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović ocenila je nerazumnom odluku lidera naprednjaka.

"Mislim da odluka Tomislava Nikolića nije razumna i da takva vrsta pritiska u političke svrhe ne odgovara ozbiljnim ljudima",
rekla je ona novinarima.

Kalanović je rekla da niko nema legitimno pravo na političke ucene i da je potez Nikolića jedan od načina da opozicija skrene na sebe pažnju javnosti.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da nema razumevanja prema Nikolićevom štrajku.

"Nemam visoki stepen razumevanja prema takvom vidu borbe",
kazao je ministar dodavši da:

"Niko ne spori da ima problema, ali moramo pristupati svemu na racionalan način"
.
XS
SM
MD
LG