Dostupni linkovi

Počelo novo suđenje za ratne zločine u MorinjuIzjašnjavanjem okrivljenih u Višem sudu u Podgorici danas je počelo novo suđenje pripadnicima bivše JNA optuzenih za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima sa dubrovačkog područja početkom 1990-ih u logoru Morinj kod Kotora.

Sva šestorica optuženih pripadnika aktivnog i rezervnog štava bivše JNA negirala su da su mučili, tukli i zlostavljali zarobljenike sa dubrovačkog područja.

Viši sud u Podgorici je u maju 2010. godine osudio na zatvorske kazne šestoricu pripadnika bivše JNA: Mlađena Govedaricu, Iva Gojnića, Zlatka Tralea, Špira Lučića, Bora Gligića i Iva Menzalia zbog "nečovečnog postupanja" prema hrvatskim zarobljenicima u Morinju.

Apelacionu sud je ukinuo tu presudu, zbog čega je zakazano novo suđenje.

Uoči početka ponovljenog suđenja advokati odbrane podneli su krivičnu prijavu protiv sudije Županijskog suda u Dubrovniku Marije Donatović-Dabelić, zapisnišcarke tog suda i još 32 svedoka zbog sumnje da su umesto saslušanja svedoka kopirale stare izjave date hrvatskim sudovima.

Viši sud u Podgorici prethodno je iz sudskih spisa izdvojio izjave 147 saslušanih svedoka salsušanih pred hrvatski sudovima 1994. godine, jer je reč o neoverenim fotokopijama zapisnika saslušanja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG