Dostupni linkovi

BRIKS za reformu Saveta bezbednosti



Lideri pet zemalja s najbržim privrednim razvojem pozvali su na reformu Saveta bezbednosti UN i davanje glasa zemljama u razvoju prilikom odlučivanja.

"Nemoguće je da mi treba da ostanemo vezani za aranžmane koji su nastali u periodu posle rata", rekla je predsedica Brazila Dilma Rusef.

Predsednici Hu Đintao i Dmitri Medvedev, čije su zemlje Kina i Rusija stalni članovi Saveta bezbednosti, zajedno sa ostale tri članice BRIKS-a, Brazilom, Indijom i Južnom Afrikom, uputili su poziv sa samita BRIK u Saniji.

Ove tri zemlje su trenutno nestalni članovi Saveta bezbednosti ali traže da imaju stalnog predstavnika, bilo svaka od njih zasebno, ili kao predstavnici regiona, što bi odgovaralo njihovom sve većem uticaju u svetu.

Pored Hua, Medvedeva i Rusef, razgovorima na samitu o celom spektru tema, od finansijskog svetskog sistema do sukoba u Libiji, prisustvuju još predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma i indijski premijer Manmohan Sing.

Ukupni bruto nacionalni proizvod zemalja BRIKS-a čini 18 posto ukupnog svetskog proizvoda. Ali prema istraživanjima kineskog centra za međunarodnu ekonomsku razmenu ta cifra će se popeti na impresivnih 47 procenata do 2030. godine.
XS
SM
MD
LG