Dostupni linkovi

Palestinci:SAD da zauzmu jasan stav o palestinskoj državi


Predsjednik palestinske uprave Mahmud Abas pozvao je danas SAD da zauzmu "jasan stav" po pitanju stvaranja palestinske države nakon što je američka vlada ocijenila da se bliskoistočni mirovni proces nalazi u "neodrživom" statusu kvo i
zatražila odlaganje sastanka "četvorke" za Bliski istok.

"Tražimo jasan američki stav o stvaranju palestinske države u okviru granica iz 1967. sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom i tražimo (od SAD) čvrst stav po pitanju izraelskih naselja", navodi se u saopštenju Abasovog portparola Nabila Abua Rudeine.
Taj poziv je uslijedio pošto je američka državna sekretarka Hilari Klinton sinoć ocijenila da je "status kvo između Palestinaca i Izraelaca nije mnogo više održiv od političkih sistema koji su se proteklih meseci srušili".

Ona je takođe, najavila da će američki predsednik Barak Obama uskoro iznijeti glavne stavove američke politike u regionu.

"Ta najava pokazuje da američka administracija postaje svesna ozbiljnosti situacije na Bliskom istoku", rekao je Rudeina i dodao da palestinski problem mora da se reši u skladu sa međunarodnim pravom.

On je izrazio nadu da će američka administracija učiniti nešto pre septembra kada, kako je ranije nagoviješteno, palestinska uprava namjerava da u Ujedinjenim nacijama zatraži priznavanje palestinske države, u slučaju da do tada ne bude postignut nikakav dogovor sa Izraelom.

Sastanak "četvorke" za Bliski istok koju čine SAD, EU, Rusija i UN, trebalo je da bude održn u petak kada su Francuska, Velika Britanija i Nemačka nameravale da izlože nove predloge sa ciljem da se oživi bliskoistočni mirovni proces.Sastank je odložen na zahtjev SAD, rekli su diplomatski izvori u UN.
XS
SM
MD
LG