Dostupni linkovi

Jeremić:SPC odlučuje o evntualnom dolasku pape u Srbiju


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocijenio je da vodeću ulogu oko eventualne posjete rimskog pape Srbiji treba da ima Srpska pravoslavna crkva (SPC).

"Mislim da bi bilo dobro da o tome govori Crkva, razgovori se vode na svim nivoima, ali crkva tu treba da ima primat", rekao je Jeremić na okruglom stolu posvećenom spoljnoj politici Srbije.

Lider opozicione Srpske napredne stranke /SNS/ Tomislav Nikolić je ocijenio da bi zajedno država i SPC trebalo da odnesu odluku o eventualnoj posjeti pape, navodeći da mora da se donese jedan stav.

"Papa bi došao u državu u kojoj narod većinom pripada SPC. Katolička crkva je imala uticaja na ono što se događalo u zemlji", dodao je Nikolić.

Funkcioner Socijalistička partije Srbije /SPS/ Branko Ružić je rekao da je važno da se u Srbiji oko eventualne posjete pape postigne koncenzus i da svoj stav o tome treba da daju i država i diplomatija i SPC.

Nedavno je patrijarh srpski Irinej rekao da je pitanje dolaska pape u Srbiju odavno predmet razgovora te da za njegov poziv ima dosta opravdanja i pristalica, ali i protivnika.

U Nišu će 2013. godine biti obilježeno 1 700 godina od donošenja Milanskog edikta, a u Srbiji se još rasrpavlja da li će poglavaru Rimokatoličke crkve iz SPC biti upućen zvanični poziv da prisustvuje ovoj svečanosti.
XS
SM
MD
LG