Dostupni linkovi

EU će u utorak objaviti plan pomoći Portugaliji


Detalji evropskog plana finansijske pomoći Portugalu od oko 80 milijardi eura biće dogovoreni u utorak u Lisabonu, najavila je danas Evropska komisija (EK) u Briselu.

Eksperti EK-a, Evropske centranke banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) posjetiće Portugal u utorak kako bi se precizirale njegove potrebe za finansijskom pomoći, navodi se u saopštenju EK-a.

Na sastanku u Godolu (predgrađe Budimpešte) u subotu, ministri finansija zemalja EU dali su pozitivan odgovor na molbu Lisabona za pomoć u stabilizaciji državnog budžeta i nacionalnog bankarskog sistema te zemlje euro zone.

Ministri su odlučili da počnu s razradom uslova stabilizacionog programa za Portugal u visini 80 milijardi eura, s tim što je dogovoreno da se svi detalji usaglase do sredine maja ove godine.

Portugal će tako postati treća zemlja euro zone, poslije Grčke i Irske, koja će dobiti evropsku finansijsku pomoć za spasavanje od bankrotstva, što još jednom potvrđuje činjenicu da sistemska kriza eura još nije prevaziđena.
XS
SM
MD
LG