Dostupni linkovi

Zahtjev Hrvatske za izručenje Vučurevića proslijedjen sudu


Zahtjev Hrvatske za izručenje ratnoga načelnika općine Trebinje Božidara Vučurevića zaprimljen je u Srbiji i proslijeđen Višem sudu u Šapcu, potvrđeno je u Ministarstvu pravde u Srbiji.

Ukoliko sud u Šapcu odluči da su ispunjeni uvjeti za Vučurevićevo izručenje, on će imati pravo žalbe srbijanskom prizivnom sudu, dok će konačnu odluku donjeti ministrica pravosuđa Srbije Snežana Malović.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa zatražilo je od Srbije izručenje Vučurevića, optuženog zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995
Postupak izručenja, kako je prije najavljeno, provest će se prema odredbama evropske konvencije o izručenju i ugovoru o izručenju između Hrvatske i Srbije.
Vučureviću, uhapšenom ponedjeljak u Srbiji prema međunarodnoj potjernici raspisanoj u Hrvatskoj, istražni sudac Višeg suda u Šapcu nakon saslušanja odredio je pritvor.
Vučurević se, prema optužnici, u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području, te uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.
XS
SM
MD
LG