Dostupni linkovi

Hrvatska zatražila izručenje Vučurovića


Hrvatsko Ministarstvo pravosudja zatražilo je danas od Srbije izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića protiv kojega je podignuta optužnica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništvna na dubrovačkom području izmedju 1991. i 1995.

Nakon službene informacije o hapšenju Vučurevića prikupili smo potrebnu dokumentaciju i vlastima Srbije uputili zahtev za izručenjem", izjavila je novinarima glasnogovornica ministarstva Vesna Dovranić.

Vučurevića su na osnovi hrvatske potjernice uhapsile vlasti Srbije na graničnom prijelazu Karakaj, a pošto ga je ispitao istražni sudija on je zadržan u pritvoru.
Već ranije je najavljeno da će se postupak izručenja provesti po pravilima Evropske konvencije o izručenju i Ugovoru o izručenju između Hrvatske i Srbije.

Protiv Vučurevića je u oktobru 2008. dubrovačko županijsko tužilaštvo podiglo optužnicu zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika . Kao ratni gradonačelnik Trebinja, tereti se za artiljerijsko gađanje Dubrovnika za vreme rata.
XS
SM
MD
LG