Dostupni linkovi

Japan traži od Rusije specijalni brod za radioaktivnu voduJapanska vlada je zatrađžila od Rusije brod "Suzaran", namenjen za skladištenje i neutralisanje tečnih radioaktivnih materija iz atomskih podmornica, kako bi što pre dekontaminitala nuklearnu centralu Fukussima 1, koja je postradala u katastrofalnom cunamiju, javljaju jutros svetske agancije.

Iz Fukušime 1 na severoistočnoj obali Japana od juče se u okean planski spušta 11.500 tona vode sa niskim nivoom radioaktivnosti kako bi se oslobodio prostor za uskladištenje 60.000 tona daleko radioaktivnije vode koja se nakupila u tri najoštećenija reaktora.

Portparol ruske nuklearne agencije Rosatom Sergej Novikov rekao je novinarima da je Japan zatražio da mu se dozvoli upotreba broda "Suzaran", i da Moskva sada čeka odgovore na neka pitanja pre no što zahtev odobri, javlja agencija Asossijeted pres (AP).

Izgradnju broda "Suzaran" finansirao je Japan sa 35 miliona dolara na osnovu međudržavnog ugovora pod nazivom "Globalno partnerstvo" 1993. godine, javlja ruska agencija Interfaks.

Brod je korišćen za neutralisanje radioaktivnog otpada iz ruskih atomskih podmornica u luci Vladivostok na dalekoistočnoj obali Rusije, koja je blizu Japana. "Suzaran" može da obradi izmedju 35 i 70 kubnih metara radioaktivnog otpada dnevno, navodi se na sajtu ruske nuklearne agencije Rosatom.
XS
SM
MD
LG