Dostupni linkovi

Azra Bašić u pritvoru u SAD do avgusta


Okružni sud u Lexigtonu odredio je da će ročište o izručenju Azre Bašić, osumnjičene za ratne zločine u BiH 1992. godine, biti održano 22. avgusta, prenose lokalni mediji.

Savezni tužilac tražio je da ročište o izručenju BiH bude 1. juna ali branilac po službenoj dužnosti Patrick Nash je kazao da mu treba još vremena da pripremi obranu, navodi internetski portal Kentucky.com.

Bašić (51) vlasti BiH sumnjiče da je kao pripadnica HV-a u proljeće 1992. na području Dervente počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Uhapsili su je agenti FBI-a u martu u Stentonu, u američkoj državi Kentuckyu, gdje je živjela od 2006., radeći u tvornici Nestle i brinući za starije osobe.

Okružno tužilaštvo u Doboju potvrdilo je da vodi istragu protiv Azre Bašić i da je za njom raspisalo međunarodnu potjernicu s obzirom na to da nije bila dostupna pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini.

Savezni tužilac James Arehart navodi da je osumnjičena za zločine u tri logora kod srpskog sela Čardaka, kraj Dervente. Terete je za ubistvo jednog srpskog zarobljenika i mučenje drugih.

Bašić je rođena kao Azra Alešević u Rijeci 1959., a 1994. se udala za Nedžada Bašića u BiH.
XS
SM
MD
LG