Dostupni linkovi

Radioktivnost 4385 puta veća od normalne



Stepen radiaktivnog joda u moru 300 metara južno od oštećene nuklearne centrale Fukušima 1 je 4 385 puta veća od normale, saopštila je danas Tokijska elektrodistribucija (Tepko).

To je najviši nivo radioaktivnog joda od početka katastrofe koja se dogodila 11. marta nakon razornog zemljotresa i cunamija.

Nivo radioaktivnog joda u subotu 26. marta bio je 1 250 puta veći od normale, a dan kasnije 1 850, zatim je početkom sedmice registrovano smanjenje, ali je juče izmerena radioaktivnost 3 355 puta veća od dozvoljene.

Od početka krize japanska centrala izbacuje brojne radiaktivne supstance uglavnom jod i cezijum, koji se preko više hiljada tona vode za rashlađivanje instalacija, izliva uglavnom u Pacifik.

Kompanija Tepko i Japanska agencija za nuklearnu bezbednost navode da se radioaktivnost u moru širi plimom, ali da ne preti da ugrozi životinjski i biljni svijet.

Međutim, ostali stručnjaci tvrde da radioaktivna ispuštanja u Pacifiku neće imati značajne posledice na globalnom nivou, ali da će imati značajan uticaj na morski biljni i životinjski svet duž obala oko japanske nuklearne centrale.
XS
SM
MD
LG