Dostupni linkovi

Japan: Više od 28 hiljada poginulih i nestalih


Spasioci nose telo žrtve cunamija u opustošenom gradu Otcući, 14. mart 2011.
Spasioci nose telo žrtve cunamija u opustošenom gradu Otcući, 14. mart 2011.
Broj potvrđenih žrtava u Japanu posle zemljotresa i cunamija je 11 232 poginulih, a 16 361 nestalih, objavila je u sredu japanska novinska agencija Kjodo, pozivajući se na policijske izvore.

Najveći broj poginulih registrovan je u oblasti Mijagi 6 800 i u Ivati gde je registrovano 3 300 dok je u Fukušimi poginulo više od 1 000 ljudi.

U zemljotresu i cunamiju 16 361 lice vodi se kao nestalo, te je ukupan broj poginulih i nestalih u katastrofi dostigao 28 000.

Popravlja se stanje u Fukušimi

Stanje u oštećenoj nuklearnoj centrali Fukušima u Japanu se "polako popravlja", ali preostaje još mnogo posla, ocijenili su američki nuklearni stručnjaci.

"Informacije ukazuju na to da se situacija polako popravlja posle nesreće", rekao je u Senatu Kongresa SAD Piter Lajons, pomoćnik sekretara Biroa za nuklearnu energiju pri Ministarstvu energetike SAD.

Ali, "održivo hlađenje reaktora i bazena sa nuklearnim gorivom - što je ključno u ovom trenutku, treba da se obnovi na adekvatan način", rekao je Lajons, dodajući da preostaje još veliki posao sanacije.

"Mnogo je prepreka koje moraju biti prevaziđene da bi se postrojenje stabilizovalo, ali smatram da se stvari odvijaju u dobrom pravcu"
,
rekao je novinarima visoki službenik Regulatorne nuklearne komisije SAD Vilijem Borkhart.

On je također govorio pred Odborom Senata za energetiku i prirodne resurse
Lajons je izjavio i da je američko Ministarstvo za energetiku stavilo na raspolaganje Japanu robote otporne na zračenje, a Japanci imaju obučene tehničare koji mogu da upravljaju njima.

Ti roboti mogu prikupiti vrlo važne informacije na mestima gde ljudi zbog visoke radijacije ne mogu da pristupe.

Rekordna radioaktivnost u blizini Fukišime

Čovek se testira na eventualnu nuklearnu radijaciju pre evakuacije, Fukušima, 30. mart 2011.
U morskoj vodi kod oštećene japanske nuklearne centrale Fukušima 1 zabeležena je količina radioaktivnog joda 3.335 puta veća od uobičajene, što je znak da su u okean dospele nove količine kontaminirane vode, rekli su u sredu ujutru japanski zvaničnici.

Nema direktne opasnosti po ljudske zdravlje, ali otkrivena količina je razlog za "zabrinutost", rekao je predstavnik japanske agencije za nuklearnu bezbednost Hidehiko Nišijama.

Radioaktivni jod-131 detektovan je na oko 300 metara od elektrane, postradale u cunamiju koji je 11. marta, kao posledica strahovitog zemljotresa, zbrisao severoistočnu obalu Japana.

Katastrofa u Japanu






Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu

O teškoj tragediji koja je zadesila Japan zbog cunamija i zemljotresa, o tome kako su građani sve to doživjeli, da li strahuju od novih potresa i kakva je generalno situacija u toj zemlji, iz prve ruke za Radio Slobodna Evropa govore Jadranka Stojaković, bh. pjevačica koja godinama živi u Japanu i Damir Šagolj, fotoreporter novinske agencije Reuters.

Jadranka Stojaković, kazala nam je kako Japan izgleda kao da su se dva najveća rata desila.

Šagolj kaže da je humanitarna situacija na sjeveroistoku te zemlje, koji je najviše pogođen prošlonedjeljnim zemljotresom i cunamijem, izuzetno teška.

Britanski nuklearni fizičar Frank Barnaby takođe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se treba nadati da Fukušima neće nadmašiti Černobil.Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu
XS
SM
MD
LG