Dostupni linkovi

Josipović i Kosor zabrinuti zbog krize u BiH


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor izrazili su u utorak zabrinutost produbljivanjem političke krize u Bosni i Hercegovini, koja, kako su naveli u zajedničkoj izjavi, preti daljim zaoštravanjem odnosa u Federaciji BiH i blokadom uspostave vlasti na državnom nivou.

"Očekujemo od svih faktora u BiH i Kancelarije visokog predstavnika da osiguraju i zaštite ustavni položaj i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Umesto bilo kojeg oblika radikalizacije, pozivamo na povratak dijalogu i traženju rešenja koja su u interesu BiH i svih njenih konstitutivnih naroda i građana", istakli su Josipović i Kosor.

Oni u zajedničkoj izjavi takođe navode da je Hrvatska kao članica evroatlantske zajednice spremna zajedno s partnerima iz međunarodne zajednice da pomogne i podrži traženje takvog rešenja.

"Republika Hrvatska je vitalno zainteresovana za stabilnost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao prijateljske susedne države", naglasili su predsednik i premijerka.
XS
SM
MD
LG