Dostupni linkovi

Počelo sasijedanje PIC-a


U Sarajevu je večeras počela dvodnevna sjednica političkih direktora Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIC) tokom koje će biti razmatrana ključna politička pitanja i izazovi za BiH u ovoj godini, javio je dopisnik Srne.

Na sjednici, koja je počela u 17.20, prema najavama iz OHR-a, biće riječi o situaciji u Federaciji BiH i čestim pokušajima Republike Srpske da podrije državu i njene institucije".

Upravni odbor PIC-a će se tokom sljedeća dva dana fokusirati na pitanja koja se odnose na program "pet plus dva", naročito na pitanja državne imovine, vojne imovine i supervizije u Brčko distriktu.

U saopštenju iz OHR-a se navodi da će biti razmatran i način pružanja podrške najavljenog jačanja prisustva EU u BiH, kako bi se osiguralo da međunarodna zajednica u BiH nastavi da djeluje na koordinisan i dosljedan način.

"Kako bi im pomogli u njihovim diskusijama, Upravni odbor PIC-a će se sastati sa većim brojem predstavnika institucija državnog nivoa, uključujući Sud BiH, Visoki sudski i tužilački savjet, Regulatornu agenciju za komunikacije /RAK/ i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje", navodi se u saopštenju.

Iz OHR-a navode da će sastanci navedenim institucijama dati priliku da Upravni odbor PIK-a obavijeste o mnogim izazovima sa kojima se suočavaju njihove institucije.
XS
SM
MD
LG