Dostupni linkovi

NATO preuzima komandu za Libiju za dva dana


NATO je odgodio preuzimanje komande nad svim vojnim operacijama u Libiji do četvrtka, 31. marta, izjavio je danas diplomata iz Alijanse.

NATO je prije tri dana pristao da preuzme komandu od SAD, a američki predsjednik Barak Obama izjavio je da će transfer ovlaštenja biti izvršen u srijedu.

Diplomata koji je želio da ostane anoniman rekao je da je dodatni dan potreban za tranziciju komande sa SAD na NATO. Pojedine članice Alijanse takođe čekaju ishod međunarodne konferencije o Libiji u Londonu da bi odredile svoj doprinos operaciji.

Brodovi Sjevernoatlantske alijanse kontrolišu od prošle sedmice sprovođenje odluke o embargu na uvoz oružja u Libiju, a avioni NATO-a od prije tri dana patroliraju nebom iznad Libije.

Treći aspekt intervencije si napadi na kopnene snage koje ugrožavaju civile. Ovaj dio operacije i dalje je u nadležnosti SAD, rekao je diplomata.

Francuska se zalagala da NATO ne dobije političku kontrolu nad intervencijom, dok je Turska kritikovala zapadne vazdušne udare i nije lako pristala da Alijansa dobije komandnu ulogu.
XS
SM
MD
LG