Dostupni linkovi

Austrija dobila zahtjev Srbije za izručenje Divjaka


Nadležni austrijski sud u Kornojburgu primio je zahtjev Srbije za izručenje penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka, koga Beograd traži zbog sumnji za ratni zločin u Dobrovoljčkoj ulici u Sarajevu.

"Dokumentacija iz Srbije je dospjela", potvrdio je danas portparol tog suda Gernot Brajtenberg-Cenenberg za austrijsku novinsku agenciju APA.

Prema njegovim riječima, nakon što je pristigao zahtjev Srbije za ekstradiciju, počinje prikupljanje dokumentacije za izručenje.

Nadležni u sudu će, kako je naveo portparol suda, prikupiti i razmotriti sve dostupne dokumente u slučaju "Divjak".

Ako dospije i zahtjev BiH, oba će biti paralelno razmotrena, rekao je on i dodao da je "teoretski moguće da sudija smatra mogućim izručenje i u Srbiju i u BiH".

Portparol suda kaže da će ekstradicija Divjaka uslijediti tek nakon odgovarajuće "političke odluke" austrijskog Ministarstva inostranih poslova.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Austrije Peter Launski-Tifental kaže da zahtjev vlasti BiH, koji je takođe, prema pisanju medija iz Sarajeva, poslat, "nije stigao".

Zoran Perković, pomoćnik ministra inostranih poslova BiH za međunarodno-pravne i konzularne poslove, ranije je rekao da bi zahtjev BiH za izručenje Divjaka mogao da stigne u Austriju početkom ove sedmice.
XS
SM
MD
LG