Dostupni linkovi

U Siriji nestala dva novinara Rojtersa


Dvojica novinara TV Rojtersa (Reuters) vode se kao nestali u Siriji od 26. marta, kada je trebalo da se vrate u Liban.

Producent Ajat Basma i kamerman Ezat Baltadži trebalo je da se vrate u kasnim popodnevnim časovima u Liban. Bilo je dogovoreno da ih na granici čeka taksi, koji bi ih odvezao u Bejrut.

Posljednji kontakt sa njima bio je u subotu u 17.22 po lokalnom vremenu, kada je Baltadži poslao poruku mobilnim telefonom kolegi u Bejrutu.

"Rojters je veoma zabrinut zbog nestalih kolega sa televizije. Stupili smo u kontakt sa relevantnim vlastima u Siriji i zatražili pomoć kako bi se naše kolege bezbjedno vratile kućama", rekao je glavni i odgovorni urednik Rojtersa Stiven Adler.

Basma i Baltadži, koji su Libanci, otputovali su 24. marta u Siriju, u kojoj već desetak dana traju masovni protesti protiv vladavine predsjednika Bašara al Asada.

Basma je izvještavao iz Tunisa, Egipta i Iraka i u Rojtersu je zaposlen od februara 2007. godine. Baltadži je u Rojtersu od aprila 2008. godine.

Krajem prošle sedmice, sirijske vlasti su ukinule akreditaciju Rojtersovom novinaru Halidu Jakubu Oveisu zbog, kako je navedeno, neprofesionalnog i pogrešnog izvještavanja o događajima u zemlji.
XS
SM
MD
LG