Dostupni linkovi

Japan: 1.150 puta više joda u moru


U moru udaljenom 30 metara od reaktora 5 i 6 japanske nuklearne centrale "Fukušima" izmereno 1.150 puta više radioaktivnog joda nego što je dozvoljeno.

U nedjelju je kontaminacije vode bio 1.850 puta veći od dozvoljenog.

Ipak, prema sopaštenju tokijske elektro-energetske kompanije Tepko i Agencije za nukleranu bezbjednost, povećana radioaktivnost neće imati negativnog uticaja na alge i ostali morski biljni i životinjski svet.

U međuvremenu, iz japanske vlade je saopšteno da je voda sa visokim stepenom radijacije, koja je otkvirena u reaktoru 2 havarisane nuklearke, posledica djelimičnog topljenja šipki sa nuklearnim gorivom.

Portparol vlade Jukio Edano je kazao da je Komisija za nuklearnu bezbednost obavijestila vladu da "se smatra da je iscurela voda iz suda reaktora, koja je došla u kontakt sa šipkama sa gorivom koje su se delimično istopile u jednom trenutku". Riječ je o vodi sa visokim stepenom radioaktivnog zagađenja koja je pronađena u podrumu zgrade u kojoj se nalazi turbina reaktora, javila je japanska agencija Kjodo.

Za to vrijeme, u postrojenju Fukušima nastavljaju se radovi na uklanjanju ove vode, kako bi inženjeri mogli da ponovo osposobe sisteme za hlađenje, a vlada je istakla da će učiniti sve kako bi spriječila da kontaminirana voda dospije u more ili pod zemlju.

Kompanija Tepko u nedjelju je saopštila da je koncentracija radioaktivnih supstanci u sudu reaktora 2 - 100.000 puta veća od granične.
XS
SM
MD
LG