Dostupni linkovi

Greška u merenju radioaktivnosti u Fukušimi


Japan: Znak na kojem piše "Opasnost na 10 kilometara. Zabranjena zona. Policijska stanica Fukušima". 19, mart 2011.
Japan: Znak na kojem piše "Opasnost na 10 kilometara. Zabranjena zona. Policijska stanica Fukušima". 19, mart 2011.
Priredila Bojana Matić na osnovu agencijskih izveštaja

Greškom je izmeren ogroman skok u nivou radioaktivnostu u vodi u oštećenom nuklearnom kompleksu Fukušima jedan, saopštili su u nedelju japanski zvaničnici nekoliko sati pošto je javljeno da je nivo radioaktivnosti bio 10 miliona puta veći od normalnog.

Stručnjaci koji rade na centrali su međutim kasnije rekli da voda jeste kontaminirana radijacijom, ali da je ekstremno visoki nivo radijacije koji je izmeren greška.

"Ta cifra nije verodostojna", rekao je portparol Tokijske elektroenergetnske kompanije (Tepco) Takaši Kurita, i izvinio se zbog toga.

On je rekao da se ponovo meri nivo radijacije kako bi se dobili tačni podaci, ali nije znao kada će ti rezultati biti objavljeni. Zvaničnici su međutim rekli da je tačno da je nađena radioaktivna voda u četiri najoštećenija reaktora u centrali Fukušima jedan. Kompleks ima šest reaktora.

Prema njima, kod reaktora broj dva izmerena je radijacija od 1.000 milisiverta na sat, što je četiri puta jače nego što vlada ocenjuje kao sigurno.

Oni još ne znaju odakle dolazi radioaktivna voda, mada je portparol vlade Jukio Edano ranije rekao da deo te vode "skoro sigurno" curi iz napuklog jezgra jednog od reaktora.

Ednano je istakao da je, uprkos ovim zbunjujućim informacijama zbog kojih su usporeni radovi na opravci kompleksa, situacija delimično stabilizovana

"Mi smo delimično sprečili da se situacija pogorša. Ali se stvari ne poboljšavaju pravolinijski, i očekivali smo razne uspone i padove. Kontaminirana voda je jedan od tih padova i nastavićemo da radimo na popravci štete", rekao je u subotu uveče Ednano.

Amano: Kraj krize nije blizu

Nuklearna kriza u Japanu nije ni blizu svog kraja i biće potrebne nedelje, ako ne i meseci, da se okonča, rekao je za "Njujork tajms" generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano, prenosi Rojters.
Jukija Amano, 14. mart 2011.

Kako je naveo, ima "pozitivnih signala" kada je reč o ponovnom uvođenju struje u elektranu, ali da treba još mnogo toga uraditi kako bi se posledice nesreće izazvane zemljotresom i cunamijem otklonile.

Amano je dodao i da ga najviše brinu gorive šipke u otvorenim rashladnim bazenima reaktora, jer nije siguran da je ubacivanje morske vode u njih, kako bi se sprečio požar i oslobađanje velike količine radioaktivnog materijala, bilo potpuno uspešno.

"Ako su bazeni ispunjeni vodom, ali rashladni sistemi nisu popravljeni, temperatura će i dalje rasti, kao i opasnost od ponovnog curenja radioaktivnog materijala", upozorio je Amano.

Broj poginulih i nestalih, nakon zemljotresa jačine 8,9 stepeni Rihterove skale i cunamija koji su pogodili severoistok Japana 11. marta, premašio je 27 000.

Stotine hiljada Japanaca moralo je da napusti svoje domove i sada žive u prihvatnim centrima.

Ovo je najveća prirodna nepogoda koja je pogodila Japan od velikog zemljotresa u dolini Kanto 1923. godine kada je poginulo više od 142 000 ljudi.

Katastrofa u Japanu






Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu

O teškoj tragediji koja je zadesila Japan zbog cunamija i zemljotresa, o tome kako su građani sve to doživjeli, da li strahuju od novih potresa i kakva je generalno situacija u toj zemlji, iz prve ruke za Radio Slobodna Evropa govore Jadranka Stojaković, bh. pjevačica koja godinama živi u Japanu i Damir Šagolj, fotoreporter novinske agencije Reuters.

Jadranka Stojaković, kazala nam je kako Japan izgleda kao da su se dva najveća rata desila.

Šagolj kaže da je humanitarna situacija na sjeveroistoku te zemlje, koji je najviše pogođen prošlonedjeljnim zemljotresom i cunamijem, izuzetno teška.

Britanski nuklearni fizičar Frank Barnaby takođe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se treba nadati da Fukušima neće nadmašiti Černobil.Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu
XS
SM
MD
LG