Dostupni linkovi

Vlada Srbije dala 'Beogradu na vodi' dodatnih 300 hektara


Mapa područja na koje se širi "Beograd na vodi", print screen iz odluke koju je odobrila Vlada Srbije
Mapa područja na koje se širi "Beograd na vodi", print screen iz odluke koju je odobrila Vlada Srbije

Vlada Srbije donela je 5. aprila odluku o izmenama i dopunama Prostornog plana kojim se proširuje područje "Beograda na vodi" za 327 hektara.

Prema odluci koju je potpisao prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, navodi se da "okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove katastarskih opština: Savski venac, Stari grad, Novi Beograd i Čukarica".

"Granica Prostornog plana može obuhvatiti i područja potrebna za izgradnju objekata i sistema komunalne i druge infrastrukture na području grada Beograda izvan navedenih zona", stoji u odluci Vlade.

Odluka je 11. aprila objavljena u "Službenom glasniku".

"Beograd na vodi" će se tako proširiti na teritoriji katastarske opštine Savski venac, u zoni Brankovog mosta, zatim u zoni uz Karađorđevu ulicu, potom u zoni Savskog trga kao i u zoni između Savskog trga i Drinske ulice.

Nove parcele koje će biti pod Beogradom na vodi nalaze se i u zoni Mostarske petlje do obale reke Save kod Starog železničkog mosta i u zoni Savskog priobalja.

Najveći broj parcela koje će biti pod Beogradom na vodi nalazi se na teritoriji opštine Čukarica.
Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je deset meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbediće privredno društvo "Beograd na vodi" d.o.o. Beograd, stoji u odluci.

Stambeno-poslovni kompleks "Beograd na vodi", nalazi se na desnoj obali Save, u centru glavnog grada Srbije. Taj projekat realizuje država u saradnji sa kompanijom "Eagle Hills" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Projekat je kritikovao deo stručne javnosti, kao i pojedine opozicione partije.

Odluka Vlade Srbije o proširenju područja ovog projekta doneta je uoči osme godišnjice nelegalnog rušenja privatnih objekata u kvartu Savamala, na mestu na kojem danas niče "Beograd na vodi".

Incident se dogodio u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine, kada su nepoznate maskirane osobe bagerima srušile više objekata u ovom kvartu u centru glavnog grada. Policija se nije odazvala na pozive građana. Do sada je u ovom slučaju procesuirana samo jedna osoba, a nalogodavci su ostali nepoznati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u vreme dok je bio premijer, rekao da su oni koji su to uradili "kompletni idioti", a kasnije u drugoj izjavi je rekao da to nije trebalo da bude urađeno tokom noći.

Pet godina od rušenja u beogradskoj Savamali
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
XS
SM
MD
LG