Dostupni linkovi

Počelo suđenje bivšem ministru odbrane BiH za ratne zločine u Bugojnu


Selmo Cikotić, Sarajevo, april 2021.
Selmo Cikotić, Sarajevo, april 2021.

U Sudu Bosne i Hercegovine je počelo suđenje bivšem ministru odbrane BiH Selmi Cikotiću i Dževadu Mlaći za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Bugojna 1993. godine, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Suda BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Mlaću i Cikotića za zločin protiv ratnih zarobljenika u periodu od jula 1993. do aprila 1994. godine. Tada je Mlaćo bio predsjednik Ratnog predsjedništva Opštine Bugojno, a Cikotić komandant Operativne grupe Zapad, Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Na Sudu Bosne i Hercegovine 13. marta je, umjesto glavnog pretresa, održana statusna konferencija u predmetu u kojem se sudi Mlaći i Cikotiću.

Glavni pretres je tada odgođen na zahtjev Cikotićeve odbrane koja je zatražila dodatno vrijeme, da bi se, kako je rečeno, upoznala sa "obimnom dokumentacijom" koju su dobili 8. marta.

Prethodno je Sud odbio potvrditi dio optužnice u ovom predmetu, koji se odnosio na trećeosumnjičenog Tahira Granića.

Mlaćo je optužen da je naredio ubistva između 23 i 26 zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, koji su stavljeni na spisak takozvanih "ekstrema". Zarobljenici su mučeni i premlaćivani, nakon čega su ih pripadnici vojne policije odvodili u posebne prostorije na planinskom prevoju Rostovo i likvidirali.

U optužnici stoji i da su, nakon rata, tijela četvorice ubijenih pronađena i ekshumirana, dok se za tijelima preostalih žrtava još uvijek traga.

Selmo Cikotić je optužen da je naređivao odvođenje zarobljenika hrvatske nacionalnosti na prinudne radove na prvim borbenim linijama, svjestan da je takvo postupanje nezakonito i da ugrožava živote zarobljenika.

Cikotić je, također, optužen da je "propustio preduzeti sve moguće mjere u granicama svojih ovlaštenja da spriječi učinjenje krivičnih djela ubistava i nečovječno postupanje", koje je naredio Mlaćo kao autoritet civilne i vojne vlasti na području Bugojna.

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da planiraju pozvati 62 svjedoka, među kojima i dva zaštićena, te dva stručna vještaka i oko 780 materijalnih dokaza.

Procjenjuje se da je u Bugojnu tokom proteklog rata poginulo više od 300 osoba hrvatske nacionalnosti, te da ih je 550 prošlo kroz logor "Stadion" Armije RBiH.

Za 26. april je planirano saslušanje dva svjedoka po prijedlogu Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG