Dostupni linkovi

BiH: Identifikovane četiri žrtve ratnog zločina iz Bugojna 


Članovi porodica takođe su potvrdili identitete četiri žrtve.

Na lokaciji Gradskog groblja Praulje u Travniku (centralni dio Bosne i Hercegovine), izvršenom DNK analizom i sudskom medicinskom obradom pronađenih posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina iz Bugojna, saopšteno je u utorak, 16. februara iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH).

Navodi se da su identifikovani posmrtni ostaci četiri osobe: Dragana Miličevića, Zorana Galića, Frane Jezidžića i Ante Markulja.

U Tužilaštvu ističu da se radi o osobama koje su nestale 1993. godine.

Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su tokom jula 2020. godine na lokalitetu Rostova u blizini Bugojna (centralni dio BiH).

“Na mjestu događaja nalaze se predstavnici porodica nestalih kao i pravni zastupnik oštećenih, koji će, u skladu sa procedurom biti upoznati sa rezultatima identifikacije”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na mjestu identifikacije, nalazi se i istražilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine, koji u koordinaciji sa tužiocem koordiniše rad i aktivnosti u procesu identifikacije.

Identifikaciji su prisustvovali, kako se navodi i predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), kao i policijski službenici Srednjobosanskog kantona.

Članovi porodica takođe su potvrdili identitete četiri žrtve. Među njima je i Dragica Galić koja je prepoznala neke od stvari supruga Zorana koji je, tokom proteklog rata, odveden iz logora Armije RBiH u Bugojnu, u srednjoj Bosni, te ubijen.

“Prepoznala sam suprugov džemper koji mu je tetka isplela. Taj džemper bio je za skijanje, na koje nikada nije otišao. Sada se, konačno, s njim možemo oprostiti i završiti jednu tešku priču ovog života. Hvala Bogu da je ovo završilo i da ćemo ga konačno sahraniti, kako bismo svi pronašli mir. I djeca i ja, i on s nama", kazala je Dragica novinarima dodavši da su emocije iste gotovo tri decenije nakon suprugovog stradanja.

Predsjednica Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna Dijana Strujić navela je kako se radi o žrtvama iz grupe od 19 muškaraca iz Bugojna, koji su bili zatvoreni u logore Armije RBiH u tom gradu.

"Sada smo pronašli četvoricu i tragamo za još njih 15. Ovo je dokaz da je zločin počinjen, jer nam se sve vrijeme servira priča da toga nije bilo. Sigurna sam da ćemo i ostale pronaći na Rostovu i samo je pitanje dana", rekla je Strujić.

Nastavak potrage za ostalim žrtvama najavio je i član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe (INO) BiH Marko Jurišić, koji je istakao da su pristigle nove informacije o lokaciji potencijalnih gobnica.

“Nastavili smo operativne aktivnosti, zajedno sa Tužiteljstvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA). Imamo neke nove inofrmacije koje treba provjeriti i ispitati određeni broj svjedoka i očekujem da ćemo se u neko razumno vrijeme vratiti na Rostovo”, dodao je Jurišić.

Advokat koji zastupa porodice žrtava, Bruno Božić, rekao je da su kod natradalih pronađene prostrijelne rane.

"Svi su bili vezani žicom ili špagom, te zamotani u neke deke. Njihov pronalazak će svakako doprinijeti i da se ubrza istraga protiv odgovornih", kaže Božić.

Uz brži pronalazak preostalih žrtava, porodice su i danas zatražile sankcionisanje svih počinilaca i nalogodavaca ovog zločina.

Sahrana identifikovanih žrtava će, kako je najavljeno, biti obavljena 19. marta u Bugojnu.

Za posmrtnim ostacima 19 osoba koje su, tokom proteklog rata odvedene iz logora Armije RBiH u Bugojnu, traga se duže od dvije decenije.

Procjenjuje se se da je u tom gradu tokom proteklog rata poginulo više od 300 osoba hrvatske nacionalnosti, te da ih je 550 prošlo kroz logor "Stadion", Armije RBiH.

XS
SM
MD
LG