Dostupni linkovi

Makedonska vojska kupuje osam italijanskih helikoptera


Makedonski vojni helikopter iznad kasarne "Ilinden" u Skoplju, na obilježavanju 30. godišnjice osnivanja vojske, avgust 2022.
Makedonski vojni helikopter iznad kasarne "Ilinden" u Skoplju, na obilježavanju 30. godišnjice osnivanja vojske, avgust 2022.

Za potrebe Vojske Republike Sjeverne Makedonije biće nabavljeno osam helikoptera talijanskog proizvođača Leonardo Helicopters. Vrijednost aviona je 230 miliona eura, a plaćaće se sukcesivno u četiri rate.

Prvi helikopter stići će u drugoj polovini 2026. godine, a sve isporuke biće dovršene do 2028. godine.

Kako je na brifingu izjavila ministrica odbrane Slavjanka Petrevska, izbor je napravljen u skladu s dugoročnim planom razvoja odbrambenih sposobnosti 2023.-2032. i planovima kopnene vojske za obnovu vazduhoplovne komponente.

Ona je naglasila da je postupak odabira tvrtke pokrenut nakon oglasa objavljenog 2019. godine. Kriteriji po kojima su rađene analize bili su nabavna cijena, tehničko održavanje i tehnička podrška, dostupnost rezervnih dijelova, životni vijek aviona te njihova modularnost i interoperabilnost s članicama NATO-a.

Ministarka je naglasila da paket nabave uključuje i obuku pilota i tehničkog osoblja, kao i dostupnost simulatora za obuku, a biće osiguran i hangar u kojem će biti smješteni novi helikopteri.

Na tender za odabir preduzeća stigle su četiri ponude. Osim Leonardo Helicoptersa, stigle su ponude njemačko-francuskog konzorcija, tvrtke iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Ugovor o kupovini helikoptera biće zaključen 15. marta, a potpisaće ga ministrica Petrovska i ambasador Italije u ime vlada dvije zemlje. Do kraja ovog mjeseca biće potpisan ugovor s tvrtkom Leonardo Helicopters.

Pored ovoga, kako je Radio Slobodna Evropa već pisao, makedonska vojska trebalo da nabavi i oklopna vozila, sisteme protivvazdušne odbrane iz Francuske i artiljerijske sistemi iz Turske, te helikoptere i sofisticirane dronovi.

To je dio projekta od 40 miliona eura koji se finansira iz državnog trezora i uz američku pomoć.

XS
SM
MD
LG