Dostupni linkovi

Rusija poručuje da će zaštiti svoje interese od američkih sankcija


Ambasador Rusije u SAD Anatolij Andonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Andonov

Novi set američkih sankcija je napad na ključne interese Rusije, ali će Moskva da nastavi da ih štiti, rekao je u petak 23. februara ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov, objavila je agencija RIA, a prenosi Rojters.

Sjedinjene Države su prethodno uvele opsežne sankcije protiv Rusije, ciljajući više od 500 ljudi i kompanija čime je obilježena druga godišnjica invazije Moskve na Ukrajinu, te sprovedena mjere zbog smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

"Nova nelegitimna ograničenja su još jedan drzak i ciničan pokušaj miješanja u unutrašnje stvari Ruske Federacije", rekao je Antonov.

Sjedinjene Države su, između ostalih, ciljale na državni sistem platnih kartica u vlasništvu Rusije, operatera platnog sistema Mir, SPB banku u vlasništvu SPB Exchange, proizvođača zlata Uzhuralzoloto, proizvođača cijevi TMK i velikog ruskog proizvođača čelika Mechel.

Nacionalni sistem platnih kartica saopštio je, da sankcije neće uticati na rad platnih usluga unutar zemlje.

SAD su takođe uvele sankcije proizvođaču ruske luksuzne limuzine Aurus. Kremlj je u četvrtak saopštio da je Vladimir Putin poklonio Kim Džong Unu aurus jer se sjevernokorejskom lideru svidio automobil kada mu ga je ruski predsjednik pokazao prošle godine.

XS
SM
MD
LG